Kanta-Häme

Muistikavereille on kasvava tarve

Kanta-Hämeen Muistiyhdistyksellä  alkaa ”Muistikavereiden” koulutus  Hämeenlinnassa. Viiden tapaamisen kurssilla koulutetaan vapaaehtoisia muistiperheiden ja yksiasuvien muistisairaiden tueksi.
 
– Kurssi ei sido osallistujaa mihinkään, mutta antaa valmiudet toimia muistisairaiden ilahduttajana ja tukena, projektipäällikkö Minna Heikkilä Kanta-Hämeen Muistiyhdistyksestä kertoo.
 
Koulutuksen jälkeen muistikaverit voivat toimia joko itsenäisesti tuttavapiirissään tai osallistua toimintaan esimerkiksi Muistiyhdistyksen, Pysäkin tai muun järjestön kautta. Koulutuksessa avataan ja perehdytetään muistisairaiden arkisiin ongelmiin ja heidän auttamismahdollisuuksiin.
 
– Muistikaveri ei osallistu sairastuneen varsinaiseen hoitotyöhön, vaan toimii esimerkiksi harraste-, kala-, teatteri- tai lenkkikaverina. Mielikuvitus on rajana, millaisen kumppanuuden muistisairas ja muistikaveri keskenään rakentavat, Minna Heikkilä painottaa. Mielekästä yhteistä tekemistä voi löytyä tutustumalla muistisairaan elämänhistoriaan.
 
Muistikaverin työsarka on sinällään arvokas, sillä se voi mahdollistaa muistisairaan kotona
selviämisessä pitempään kuin ilman tuttua tukihenkilöä.
 
– Viranomaispalvelut eivät kata vapaa-ajantoimintoja ja kahdenkeskisiä keskusteluja, jotka ovat erittäin tärkeitä elementtejä arkipäivässä. Hyvä kaveri voi ilahduttaa monella tavalla, Minna Heikkilä painottaa.
 
– Tarkoitus ei tietenkään ole, että muistikaveri sitoutuu tiukkaan aikataulutukseen kanssakäymisessä, mutta jonkinlainen säännöllisyys kohtaamisilla on hyvä olla. Muuten se ei edesauta muistisairaan selviytymistä.
 
Kanta-Hämeen Muistiyhdistys on käynnistänyt uutta toimintaa uusissa avarissa tiloissa Kasarmikadulla.
 
Avaustapahtuma sai hyvää palautetta, kun tutustumassa kävi satakunta ihmisiä.
Hämmennystä syntyy
 
Minna Heikkilä painottaa, että muistikaverin työ on vapaaehtoiselle hyvin antoisaa, kun tietää pystyvänsä omilla pienillä toimillaan helpottamaan ja virkistämään kanssakulkija elämää.
 
Muistisairaus aiheuttaa usein hämmennystä ja ahdistusta sekä sairastuneelle itselleen että hänet kohtaaville läheisille ja muille ihmisille. Muistin ongelmat ovat yleistyneet ja vapaaehtoistyössä tulee usein vastaan tilanteita, joissa kohdataan muistisairas ihminen.
 
Tämän vuoksi Muistiyhdistys järjestää kaikille vapaaehtoistyössä toimiville avoimen täydennyskoulutustilaisuuden keskiviikkona 26. maaliskuuta Wetterin auditoriossa kello 17–19.
 
Tilaisuudessa keskustellaan keinoista, jotka helpottavat kanssakäymistä muistisairaan kanssa ja auttavat ymmärtämään muistisairaan maailmaa.
 
Muistikaverikoulutus järjestetään viitenä iltapäivänä kello 13–16 yhdistyksen tiloissa Kasarmikadulla. Ensimmäinen koulutustapahtuma on maanantaina 17. maaliskuuta, viimeinen maanantaina 14. päivä huhtikuuta.
 
Muistikaverikoulutukseen täytyy ilmoittautua 10. maaliskuuta mennessä Muistiyhdistykseen; minna.heikkila@muistiaina.fi, p.0404501584 tai kati.sankala@muistiaina.fi, p. 040 450 1585.