Kanta-Häme

Muistisairaiden katoamiset työllistävät poliisia erityisesti kesällä - Poliisi peräänkuuluttaa kansalaisten vastuuta

Ohikulkijoiden velvollisuus on varmistaa sekavasti käyttäytyvältä vanhukselta tai lapselta, onko heillä kaikki kunnossa.
Sekavanoloisista ulkona harhailevista vanhuksista tulee ilmoittaa hätäkeskukseen. Arkistokuva. Kuva: Juhani Salo
Sekavanoloisista ulkona harhailevista vanhuksista tulee ilmoittaa hätäkeskukseen. Arkistokuva. Kuva: Juhani Salo

Pelkästään Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella on ollut 29 kadonneisiin vanhuksiin liittyvää tehtävää viimeisen kuukauden aikana.

Lähes kaikki heistä ovat löytyneet, kun esimerkiksi lähialueella partioinut poliisipartio tai sivullinen ohikulkija on huomannut harhailevan tai sekavasti käyttäytyneen vanhuksen.

Jos kadonneesta vanhuksesta on ilmoitettu hätäkeskukseen, on heidät löydetty usein viranomaisyhteistyönä ja vapaaehtoisten etsijöiden avulla.

– Vapaaehtoisista etsintäpartioista on poliisille ja muille viranomaisille korvaamaton apu. Moni jo kriittisessäkin tilassa ulkona harhaillut vanhus on löytynyt vapaaehtoisten etsintäpartioiden voimin, kertoo ylikomisario Jussi Huhtela Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

 

Katoamiset tapahtuvat tyypillisesti kotoa, sairaalasta tai hoitokodeista.

Poliisi peräänkuuluttaa myös silminnäkijöiden ja ohikulkijoiden vastuuta.

– Meillä on ollut tapauksia, joissa vanhus on saattanut liikkua hyvinkin pitkän matkan sekavan oloisena, eivätkä ohikulkijat ole soittaneet hätäkeskukseen, Huhtela kertoo.

Huhtela muistuttaa, että sekavanoloisista ulkona harhailevista vanhuksista tulee ilmoittaa hätäkeskukseen.

 

Ilmoitus- ja auttamisvelvollisuus ei koske pelkästään sekavanoloisia vanhuksia, vaan sama koskee myös pieniä lapsia.

– Lapset ja muistisairaat vanhukset eivät pysty huolehtimaan samalla tavalla itsestään, ja kesäkuukausinakin yöt voivat olla hyvin kylmiä, puhumattakaan esimerkiksi vesistöjen vaaroista, Huhtela muistuttaa.

Huhtela painottaa, että ohikulkijoiden velvollisuus on tiedustella sekavasti käyttäytyvältä vanhukselta tai lapselta, onko heillä kaikki kunnossa.

– Varsinkin kaupunkialueella ihmiset tuntuvat olevan kovin arkoja kysymään yksin kulkevalta pieneltä lapselta, mihin tämä on menossa ja missä hänen vanhempansa ovat.

Jos tilanne vaikuttaa vielä tiedustelun jälkeen epäselvältä, tulee vanhukset tai lapsen liikkeistä ilmoittaa hätäkeskukseen soittamalla numeroon 112.

 

Toimi näin, jos kohtaat sekavasti käyttäytyvän ja ulkona harhailevan vanhuksen tai pienen lapsen:

1. Seuraa hetki hänen liikkeitään ja arvioi voisiko vanhus olla mahdollisesti muistisairas ja karkuteillä. Jos kyse on pienestä lapsesta, arvioi onko hän senikäinen, että hän voisi liikkua turvallisesti yksin.

2. Kysy vanhukselta tai lapselta, että onhan kaikki varmasti kunnossa. Lapselta kannattaa tiedustella, tietääkö tämä varmasti, missä hänen vanhempansa ovat. Jos vanhus tai lapsi vaikuttaa vähänkään paniikinomaisilta, kannattaa häntä ensin rauhoitella ja soittaa tämän jälkeen hätäkeskukseen.

3. Soita hätäkeskukseen, jotta tieto heidän löytymisestään ja liikkeistään tulee myös viranomaisten tietoon. HÄSA.

Päivän lehti

7.8.2020