Kanta-Häme

Kanta-Hämeen ensimmäinen Muistiystävällinen teko -tunnustus lasten ja vanhusten puistotreffeille

Kanta-Hämeen muistiyhdistyksen toiminnanjohtaja Anna Myllymäki, Ahveniston päiväkodin johtaja Satu Antikainen ja Voutilakeskuksen ohjaaja Tanja Kautio kertasivat puistotreffien alkuvuosia palkitsemistilaisuudessa. Kuva: Sari Oksala
Kanta-Hämeen muistiyhdistyksen toiminnanjohtaja Anna Myllymäki, Ahveniston päiväkodin johtaja Satu Antikainen ja Voutilakeskuksen ohjaaja Tanja Kautio kertasivat puistotreffien alkuvuosia palkitsemistilaisuudessa. Kuva: Sari Oksala

Kanta-Hämeen muistiyhdistys jakoi tiistaina kaikkien aikojen ensimmäisen Muistiystävällinen teko -palkinnon.

Tunnustuksella palkittiin Voutilakeskuksen ja Ahveniston päiväkodin yhteiset puistotreffit. Treffeillä ikäihmiset ja lapset nauttivat yhdessä Voutilakeskuksen pihapiirin elämyspihasta.

Vapaamuotoisia tapaamisia on järjestetty siitä lähtien, kun Ahveniston päiväkoti siirtyi evakkoon Kanta-Voutilaan eli entisen vanhainkodin tiloihin Voutilakeskuksen naapuriin.

Yhdistys pyysi ehdotuksia

Tunnustuspalkinto jaettiin muistiyhdistyksen tiloissa markkinakahvien yhteydessä. Muistiyhdistyksen toiminnanjohtaja Anna Myllymäki kertoi, että yhdistys pyysi ehdotuksia tunnustuspalkinnon saajaksi, ja puistotreffit nousivat esiin sitä kautta.

– Merkittävillä osalla treffeille osallistuvista ikäihmisistä on jonkinasteinen muistisairaus, Myllymäki sanoo.

Hän peräänkuulutti muistiystävällisiä tekoja arkeen jatkuvasti.

– Muistiystävällinen teko voi olla melkein mitä vain, esimerkiksi vierailu muistisairaan omaisen tai tuttavan luona. Ja niitä tekoja tarvitaan muulloinkin kuin muutaman viikon takaisella Muistiviikolla, hän sanoi.

Kuulumisisa puolin ja toisin

Voutilakeskuksen ohjaaja Tanja Kautio kertoo, että puistotreffit järjestetään perjantaisin aamupäivällä kesäaikaan. Tällöin paikalle tulee sekä Voutilakeskuksen asukkaita että päivätoiminnassa olevia ikäihmisiä.

– Usein ohjelmassa on musiikkia ja pelataan pihapelejä, kuten mölkkyä ja bocciaa, Kautio kertoo.

Lapset taas saattavat kerätä vanhuksille marjoja tai kertovat kuulumisiaan. Samalla esitellään keppihevoset ja polkupyörät.

– Ja välillä meidän asukkaamme innostuvat kertomaan tarinoita ja muistelemaan omaa elämäänsä. Ne ovat hienoja kohtaamisia sekä ikäihmisille että lapsille, Kautio kertoo.

Yhteiselo on sujunut hyvin

Ahveniston päiväkodin johtaja Satu Antikainen kertoo hämmästyneensä, kun kuuli tunnustuspalkinnon saamisesta.

– Meille elämyspihalla ulkoilu ja Voutilakeskuksen asukkaiden tapaaminen ovat vakiintunutta toimintaa. Ainakaan minä en ole edes osannut ajatella sitä muistin ja muistamisen kannalta, vaan nimenomaan kohtaamisina. Mutta totta kai eri ikäpolvien kohtaaminen virkistää ja vaikuttaa myös muistiin, Antikainen sanoo.

Hän sanoo, että yhteistyö naapurissa sijaitsevan Voutilakeskuksen kanssa on ollut alusta alkaen antoisaa. Yhteiselo on sujunut hyvin. HÄSA

 

Päivän lehti

21.2.2020