Kanta-Häme

Mummojen ja vaarien sosiaalinen media

Matti Karin ukki kuoli vuonna 2010. Silloin hänen leskeksi jäänyt isoäitinsä oli 82-vuotias.

Isoäiti oli aina pelännyt teknologiaa. Matti Kari taas oli 2000-luvun alussa perustamassa nuorten suosimaa yhteisöpalvelu Irc-galleriaa, jota käytti parhaimmillaan yli puoli miljoonaa suomalaista.

Kari pohti, miten leskeksi jääneen sosiaalinen piiri jää helposti ohueksi. Tästä lähti ajatus Pieni piiri -palvelun perustamiseen. Sen tarkoitus on rakentaa sosiaalisia verkostoja, joiden avulla tärkeimmät ihmiset ja palvelut saadaan kosketukseen.

– Mummini ensimmäinen kommentti oli, että enhän minä tällaista opi käyttämään. Kului kolme minuuttia, niin oppi, sanoo Kari.

Iltasatu kilometrien takaa

Palvelu toimii eräänlaisina videopuheluina, joita käyttäjät voivat soittaa läheisilleen.

– Kuvapuhelu on terminä vähän harhaanjohtava, Oikeammin kyse on ihmisten tapaamisesta, ja ennen kaikkea yhdessä tekemisestä ilman, että omasta kodista tarvitsee lähteä mihinkään, sanoo Kari.

Kuvapuheluiden aikana voidaan katsoa yhdessä valokuvia ja esimerkiksi piirtää, lukea uutisia ja harrastaa yhdessä. Iltasadun lukeminen lapselle onnistuu, vaikka välimatkaa olisi tuhansia kilometrejä.

Diakonit videopuhelun päässä

Tällä hetkellä yrityksen asiakkaana on esimerkiksi Helsingin kaupunki.

Palvelua käytetään avuksi esimerkiksi kotihoidossa, jonka joitain käyntejä voidaan korvata videopuheluilla. Sipoossa taas seurakunnan diakonit ovat tavoitettavissa palvelun avulla.

Tällä hetkellä Pientä piiriä ei ole vielä markkinoitu yksityiskäyttäjille, mutta noin 800 käyttäjää kuukaudessa on linjoilla.

Sovelluksessa käyttäjällä voi olla erilaisia piirejä, kuten sukulaiset, työkaverit tai kunnan henkilöstöä, joiden välillä voi olla yhteydessä.

Käyttäjät voivat tällä hetkellä joko ladata sovelluksen älypuhelimeensa tai tablettiinsa, tai tilata Pienen piirin internet-sivuilta valmiin paketin, johon kuuluu tabletti, johon ohjelma on asennettu.

Senioreiden atk-taidot riippuvat asenteesta

Matti Karin mukaan ikäihmisten taidot eivät ole niinkään ikäsidonnaisia, vaan ne riippuvat eniten asenteesta. Facebookissa on melkein 100 000 suomalaista yli 65-vuotiasta käyttäjää, mutta yli 75-vuotiaiden kohdalla määrä romahtaa. Ne, jotka ovat työelämässä käyttäneet tietokonetta, osaavat sen sujuvasti myös eläkkeellä.

– Valitettavasti sukupuoliroolit näkyvät tässä asiassa turhankin hyvin. Yksinäiset leskinaiset ovat heikoimmassa tilanteessa.

Karin mukaan yrittäjien pitäisi lopettaa ajattelemasta niin, että ikäihmisille tarkoitettu tekniikka on vain ylhäältä käsin annettu apuväline. Sen sijaan pitäisi alkaa nähdä, miten tekniikka voisi tuoda iloa ja mielekkyyttä elämän viimeisiinkiin vuosiin.

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic