Kanta-Häme

Muotoilun ja tasolasitaiteen välimaastossa

Suomen lasimuseossa on avattu lasitaiteilija Tuija Sarantilan näyttely Kohti tietoisuutta.

Sarantilan näyttely koostuu teossarjoista, joka sijoittuvat muotoilun ja tasolasitaiteen välimaastoon. Kukin yksilöllinen teos on istutettu teräsrunkoon ja taidefunktion lisäksi ne toimivat pehmeän valon antavina led-valaisimina.

Sarantila käyttää raaka-aineenaan väritöntä kierrätyslasia. Tällä kertaa työstötekniikoina ovat lämpömuovaus kolmiulotteiseksi ja hiekkapuhallus. Valo läpäisee eri tavalla muokatut lasit eriasteisesti, jolloin väritönkin lasi herää eloon.

Mikkelissä syntynyt Sarantila on maatalous-metsätieteiden maisteri, joka on työskennellyt elintarviketeollisuudessa ja pankinjohtajana. Erilaiset taidekurssit vetivät häntä jatkuvasti puoleensa.

– Lasi valikoitui mielimateriaaliksi sen asettamien haasteiden vuoksi; kuinka yhdistää taiteellinen näkemys ja tekniset rajoitteet. Ongelmanratkaisu on nautinnollista!

Sarantilalla on Lahdessa oma tasolasitaidetta valmistava lasistudio, ja hän on toiminut opettajana useissa oppilaitoksissa.

– Pyrin ilmaisussani pitkälti pelkistämiseen. Värittömän lasin herkät nyanssit rauhoittavat mieltäni. Työskentelyni on meditatiivista keskittymistä pala palalta rakentuvaan kokonaisuuteen, sanoo Sarantila.

Kohti tietoisuutta -näyttely on auki 31.12. asti.

Päivän lehti

18.2.2020