Kanta-Häme

Muovien keräysastioille etsitään paikkoja

Ensi vuonna hyötyjätepisteisiin ilmestyy oma astia kotitalouden erilaisille muovipakkauksille.

– Emme vielä tiedä minne muovinkeräysastiat tulevat. Myös hyötyjätepisteiden tulevaisuus on avoinna. Kiertokapula ei enää hoida niitä, vaan niiden hoito siirtyy PYR:ille eli valtakunnalliselle Pakkausalan ympäristörekisterille, kertoo Kiertokapulan toimitusjohtaja Kari Mäkinen.

Hyötyjätepisteiden määrä laskee koko maassa nykyisestä 4 000:sta 1 850:een. PYR on jo ilmoittanut, että Kiertokapulan alueen 260 pisteen sijaan jäljelle jää 100, joista 30 avataan ilmeisesti liikekeskusten yhteyteen.

Kotitaloudet ovat tottuneet hoitamaan kierrätysvelvollisuutensa lajittelemalla sekajätteestään kotona paperit, kartongit, lasin ja metallin, jotka on viety läheisen hyötyjätepisteen astioihin. Nyt hyötyjätepisteiden verkosto on muuttumassa ja välimatkat voivat pidentyä.

– Me pohdimme parhaillaan omistajakuntiemme kanssa tilannetta. Nyt punnitaan riskejä, jotka harvenemiseen liittyvät. Kuka maksaa, jos verkostoa halutaan pitää tiheämpänä kuin jäteasetus edellyttää, kertoo Kari Mäkinen.

Jos pakkausjätteiden keräily jätetään kokonaan PYR:in vastuulle, pisteet tulevat todennäköisesti sijoittumaan taajamiin ja kaupunkeihin sekä joidenkin isojen markettien yhteyteen. Supistukset kohdistuvat haja-asutusalueelle, jossa asuu vähän väkeä.

PYR on rekisteri, johon asetuksen piiriin kuuluvat yli miljoonan euron liikevaihdon suuruiset yritykset kuuluvat.

Muutoksen taustalta löytyy jätelain pakkauksia ja pakkausjätettä koskeva asetus, joka tulee voimaan asteittain vapusta lähtien. Tuottajan on huolehdittava omalla kustannuksellaan tuotteista syntyvien pakkausjätteiden uudelleenkäyttö, kierrätys ja jätehuolto.

Jo nyt moottoriajoneuvojen renkaita, autoja, sähkö- ja elektroniikkalaitteita, paristoja ja akkuja, keräyspaperia ja pakkauksia maahantuovien ja myyvien yritysten on pitänyt järjestää kuluttajalle vastaanottopisteet, jonne ne jätteenä palautetaan.

– Kotitaloudelle muutos on pieni. Kotona lajiteltujen jätteiden vieminen hyötyjätepisteeseen saattaa kasvaa, mutta pisteessä uutta on vain muovien keräilyastia. Niitäkään ei ole kaikissa pisteissä, Kari Mäkinen sanoo.

Muovinkeräilyn järjestää Suomen Uusiomuovi, joka sijoittaa koko maahan 500 keräilyastiaa. Niiden tarkemmista sijoituspaikoista ei vielä ole tietoa.

Lajittelu on kotitalouksille tuttua työtä, johon uutena tulee muovien lajittelu. Muoville tarkoitettuun keräysastiaan kelpaavat vain puhtaat pakkaukset hygienia- terveyssyistä.

Jogurttipikarit ja vastaavat purkit, voirasiat, makkarapaketit ja valmisruokapakkaukset pudotetaan pian uuteen astiaan. Keräykseen kelpaavat myös muovikassit ja -pussit, muovipullot, kanisterit ja solumuovipakkaukset.

Kiertokapula toimittaa vuosittain Ekokemille 80 000 tonnia yhdyskuntajätettä poltettavaksi kaukolämmöksi ja sähköksi.

Kiertokapula jakaa koteihin uuden lajitteluoppaan toukokuussa. HÄSA

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic