Kanta-Häme

Muovinkeräys elää murrosta - Mustan muovin jälkeen aletaan kerätä jo pulkkia tai puutarhatuoleja

Kuluttajien asenteet muovia kohtaan ovat muuttuneet nopeasti. Kierrätyksen kompastuskivistä päästään eroon lähitulevaisuudessa.

Mustan muovin kierrätys onnistuu Suomessa parin vuoden kuluttua.

Tähän asti suurin osa mustista muovipakkauksista on laitettu muovinkeräykseen, josta ne ovat päätyneet suoraan uuniin. Ongelmana on ollut se, etteivät muovijalostamon optiset lukijat tunnista ennen kaikkea värjättyä pakkausta muoviksi.

– Tilanne on paranemassa, sillä nyt on olemassa jo sellaista uutta tekniikkaa, joka tunnistaa mustan muovin. Ruotsissa tekniikkaa on jo käytössä ja uskon sen tulevan pian myös Suomeen. Hintakin on laskenut, Muoviteollisuus-yhdistyksen toimitusjohtaja Vesa Kärhä sanoo.

Musta muovi ei ole pieni ongelma, sillä sitä käytetään paljon esimerkiksi elintarvikepakkauksissa ja vaikkapa kukkien ja yrttien ruukuissa. Pelkästään salaattia ja yrttejä varten tuotetaan Suomessa noin sata miljoonaa ruukkua ja ruukkukukkiakin 55 miljoonaa.

– Muoviruukut kannattaa laittaa tyhjinä pakkausmuovin keräykseen. Multasäkit voi viedä muovinkeräykseen, kun ne on ravisteltu tyhjiksi, mutta niitä ei kannata kääntää musta puoli päällepäin, Kärhä opastaa.

 

 

Musta väri suojelee pakkauksissa elintarvikkeita valolta ja parantaa niiden säilymistä. Joillekin elintarvikeyhtiöille musta on myös trendikäs väri, josta ei haluta luopua. Pakkauksissa käytetään yleensä nokimustaa, joka on väreistä tasalaatuisin, vaikka heikentääkin muovia. Muuten värjätty muovi muuttuu helposti harmaaksi.

Käsittelylinjasto ei tunnista mustaa muovia inrfapunateknologialla. Musta muovi ei heijasta valoa.

– Mustan muovin ongelmaan on etsitty jo pitkään ratkaisua. Yhtenä ratkaisuna voisi olla lisätä muovituotteisiin pieni valkoinen osa, joka riittäisi muovin tunnistamiseen, Kärhä pohtii.

Väri ei ole ainoa asia, joihin pakkausten kierrättäminen voi kompastua. Pakkauksiin on nimittäin alettu lisätä eri muovilaatuja, jotka tekevät niistä kierrätyskelvottomia.

– Nykyisin kehutaan mielellään, kuinka paljon muovia pakkauksista on vähennetty, mutta ei tämä ole mikään ratkaisu. Pakkausten kokonaismuovimäärä voi olla kyllä vähentynyt, mutta pakkauksesta on samalla tullut kierrätykseen kelpaamaton. Olisiko parempi tehdä pakkaukset suoraan kierrätettävästä muovista, Kärhä kysyy.

Nyt kun Suomessa on alettu keskustella pakkauksen väristä, on osa valmistajista päättänyt luopua mustan käytöstä. Muovilaatujen yhdistäminen parantaa kuitenkin pakkauksia niin paljon, että niistä tullaan tuskin luopumaan.

 

 

 

Lue myös: Sisäministeri Mykkänen lopettaisi EU:n muovijätteen viennin – ”Viemällä muovijätettä olemme osa maailman valtamerien muoviongelmaa” (16.12.2018)

 

Muovinkeräys alkoi Suomessa vuonna 2016. Muovipakkauksista kerätään tällä hetkellä 27,5 prosenttia. Määrä ylittää EU:n tavoitteen, mutta on silti vähäinen.

– Kierrätysmuovilla on kova kysyntä. Minulle kierrätysmuovi tarkoittaa kuitenkin aina valmista tuotetta. Pelkkä keräys ei riitä, Kärhä korostaa.

Suomen Pakkauskierrätys Ringillä on tällä hetkellä yli 500 muovinkeräyspistettä Suomen eri puolilla.

– Tällä hetkellä pelkästään muovinkeräyspisteitä on jo 577, mutta niiden määrää lisätään tänä vuonna kaikkiaan 600:een. Hämeenlinnan seudulle ei tule ainakaan näillä näkymin enää lisää pisteitä, Suomen Pakkauskierrätys Ringin toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen sanoo.

Muovia kerätään Ringin pisteiden lisäksi myös kuntien keräyspisteissä. Seuraavaksi keräys on tulossa myös taloyhtiöihin. Jätelautakunta Kolmenkierto suunnittelee muovipakkausjätteen keräysvelvoitteen käyttöönottoa myös Hämeenlinnan ja Riihimäen seudulla.

– Tämä on oikea suunta. Taloyhtiöt ovat olleet kiinnostuneita keräyksestä. Yhtiöille pitäisi tarjota nyt porkkanaa eli alentaa hintoja niiltä, jotka alkavat kerätä muovia, Kärhä ehdottaa.

 

 

Suomessa muovi kierrätetään mekaanisesti. Pikkuhiljaa tuloaan tekee myös kemiallinen kierrätys, jossa muovi hajotetaan kemiallisesti takaisin ainesosiksi, joista voidaan tuottaa uutta muovia tai polttoainetta. Alankomaissa toimii jo tehdas, joka valmistaa kierrätysmuovista metanolia. Myös Neste on käynnistänyt hankkeen, jolla tähdätään jätemuovin käyttämiseen polttoaineessa.

Kesäkuun alussa olevan Maailman ympäristöpäivän aikana kerätään esimerkiksi Riihimäellä asukkaiden muoviesineitä. Keräys järjestettiin ensimmäisen kerran viime vuonna.

– Viiden vuoden kuluessa Suomessa kerätään jo muoviesineitä, esimerkiksi muovipulkkia. Kemiallisessa muovinkeräyksessä ei ole enää värillä väliä, Kärhä sanoo.

EU:n kierrätystavoitteen mukaan muovipakkauksista 50 prosenttia pitäisi kierrättää vuoteen 2025 mennessä. Vuonna 2030 tavoite nousee taas viidellä prosentilla. HäSa

 

Lue myös: Nämä miehet hävittävät jätteesi – Polttolaitoksen kitaan päätyy myös pyöränkumeja, joustinpatjoja ja kattiloita (19.1.2019) [Tilaajille]

 

 

Mervi Järvinen Jukolan kukkatalosta sanoo kierrättävänsä kukkien ja vihannesten pienet mustat muoviruukut omassa kasvihuoneessaan. Mustavalkoiset multasäkit käytetään kukkatalossa moneen kertaan. Kuva: Toni Rasinkangas

 

Päivän lehti

24.1.2020