Kanta-Häme

Muovinkeräys kuosiin heinäkuun aikana

Kierrätettävän pakkausjätteen keräysverkosto alkaa olla valmis. Verkostosta vastaava Suomen Pakkauskierrätys Rinki saa kaikki kierrätyspisteet täydennettyä heinäkuun loppuun mennessä.

– Kaikki metalli- ja lasiastiat ovat jo paikoillaan. Kartonki- ja muoviastioista puuttuu vielä muutama kymmenen, mutta astioita toimitetaan jatkuvasti, Ringin sopimusasiamies Taneli Lumiaro kertoo.

Kanta-Hämeen tarkemmasta tilanteesta hän ei osaa sanoa.

– Todennäköisesti osasta pisteistä voi vielä puuttua joitain astioita.

Kierrätysverkoston rakentaminen liittyy pakkausasetukseen, joka hyväksyttiin kesällä 2014.

Asetuksen myötä vastuu kuluttajapakkausjätteen keräämisestä siirtyi kunnilta tuottajille. Rinki on Suomen kaupan ja teollisuuden eli käytännössä alan yritysten tuottama palvelu.

Alun perin kierrätyspisteiden piti olla paikallaan ja toiminnassa jo tämän vuoden alussa, mutta aikataulu osoittautui liian tiukaksi maanlaajuisille astiakuljetuksille ja pisteiden järjestämiselle.

Lumiaron mukaan ekopisteet sijoitetaan paikoille, joissa ihmiset kulkevat muutenkin. Tällaisia ovat esimerkiksi keskeisimmät kaupat.

– Näin ihmiset voivat hoitaa kierrätyksen esimerkiksi kauppareissun yhteydessä.

Verkoston valmistuttua Rinki keskittyy tarkkailemaan sen toimivuutta. Esimerkiksi jos jonkin pisteen kartonki- tai muoviastiat eivät riitä, voidaan paikalle niitä korvaamaan tuoda isommat puristimet.

– Myös ihmisten ja kauppapaikkojen palaute ja toiveet ovat tärkeitä, ja niihin pyritään reagoimaan.

Pisteet siivotaan vähintään kerran viikossa. Siivousväliä tihennetään tarpeen mukaan. Jos piste ei meinaa pysyä siistinä, voidaan se järjestää uudelleen.

Rinki pyrkii ennakoimaan alueilla tapahtuvia muutoksia, mutta välillä se on haastavaa. Kesällä Helsingin pisteet hiljenevät lomien myötä. Mökkipaikkakunnilla meno sen sijaan vilkastuu, mutta siihenkin vaikuttaa moni asia.

– Esimerkiksi kesän mansikkasato vaikuttaa kartongin määrään. Tämän kesän huono satotilanne on siis helpottanut meidän työtämme.

Toisaalta yksittäinen muuttokuorma voi pahimmillaan täyttää juuri tyhjennetyt kartonkiastiat hetkessä.

Lumiaro toivoo, että astioiden ollessa täynnä roskia ei jätettäisi niiden ulkopuolelle, vaan täydestä astiasta laitettaisiin heti palautetta Ringille. Häsa