Kanta-Häme

Murkut metsässä

– Onhan metsäpäivä vähän murkkuiässä, että joo joo, totesi Sanni Laine viimeisellä rastilla tiistaina Apparalla.

Samaan aikaan Stella Eloranta taiteili ystävänsä hiuksiin lettiä ja ystävykset kuuntelivat Metsäkeskuksen bioenergianeuvoja Olli-Pekka Koistin asiaa hakkeesta, pelletistä ja polttopuista.

Vaikka murrosikä on pahimmillaan, pitää kasiluokkalaisillekin olla koulussa jotain muuta kuin pelkkää perusopetusta. Moni nuori totesikin metsäpäivän voittavan tavallisen koulupäivän.

– Pienemmille koululaisille tämä voisi olla kiinnostavampi, mutta kyllä täällä on kiva katsella ja kuunnella, Laine tiivisti tunnelmat.

Hämeenlinnan yhteiskoulua käyvät Laine ja Eloranta eivät metsässä juuri vapaa-ajalla viihdy.

– On se silti tärkeä paikka. Metsässä on happirikasta ja helppo olla, Laine sanoo.

Kasvio pakotti luontoon

Kasiluokkalaisille järjestetty metsäpäivä keräsi Ahveniston metsään 600 oppilasta.

Viisi rastia kierrettiin kahdessa tunnissa. Rasteilla tutustuttiin metsään eri tavoin, mutta teemana oli taloudellinen hyötykäyttö. Rasteja pitivät Hamk ja Hami, Metsäkeskus, Metsä Group, UPM, Metsähallitus ja Hämeen 4H-piiri. Metsäpäivä järjestettiin nyt neljättä kertaa.

Kahdeksasluokkalaiset on otettu yhteistyökumppaneiksi metsäpäivään siitä syystä, että silloin biologiassa käsitellään paljon metsää. Viime kesänä oppilaiden piti kerätä myös kasvio. Se veti pakosta monen teinin metsään tai ainakin sen liepeille.

Mikael Mattilalle, Teppo Niemiselle, Nelli Kukkoselle ja Sanni Koskiselle metsässä käyminen on ihan jokapäiväinen juttu, koska kaikilla on koira.

– Metsä on siinä vieressä, niin lenkitän koiraa siellä, Kukkonen kertoi. (HäSa)