Kanta-Häme

Murronkulma on vuoden hämäläinen kylä

Hämeen Kylät ry valitsi lauantaina Murronkulman Jokioisilta vuoden 2013 hämäläiseksi kyläksi.

Jokioisten Murronkulman vahvuutena ja erityisyytenä on kylän ja kunnan kokoon verrattuna todella vahva innovatiivisuus ja yhteisöllisyys.

Yhteiskunnallisessa keskustelussa yhteisöllisyyden perään kysellään ja mietitään, miten sitä voidaan vahvistaa, edistää ja jollakin paikkakunnilla jopa elvyttää. Hämeen Kylät ry:n mukaan Murronkulmalla on löydetty kylälle sopiva tapa toimia. Hauskaa yhdessätekemistä on osattu vaalia, ja kehittää kylälle sopivalla tavalla. Tämä rakentaa kyläläisten yhteenkuuluvuutta ja naapuruutta hienolla tavalla.

Yhteinen talkootupa kokoaa kylän

Kylän yhteisenä olohuoneena toimii kyläyhdistyksen omistuksessa oleva Talkootupa-niminen kylätalo. Yhteinen toiminta pyörii usein sen ympärillä. Tärkein toiminto on keskiviikkosauna, jota on pyöritetty 2006 vuodesta alkaen. Saunan yhteydessä muun muassa vaihdetaan kuulumisia, laitetaan kunnan asiat järjestykseen ja lauletaan yhdessä. Tuvalla järjestetään myös jumppaa ja erilaisia juhlia kuten Tuvan juhlat, äitienpäivä- ja isänpäiväjuhlat sekä puurojuhlat. Sunnuntailounailla kerätään rahaa kyläyhdistyksen toimintaan.  

Aktiivisena kylänä Murronkulma vaikuttaa myös kunta – ja seututasolla. Tästä esimerkkinä on kylän aktiivinen osallistuminen Jokioisten pitäjäsuunnitelman laadintaan vuonna 2012. Se lähti liikkeelle kylän aloitteesta.

Murronkulman valinta julkistettiin osana Hämeen kyläpäivää, jota tänä vuonna vietetään Letkun Puodilla valtakunnallisena kyläkauppapäivänä. Samassa yhteydessä palkitaan Letkun Puoti kyläläisten osuuskunta Hämeen Kylät ry:n nettiäänestyksessä eniten ääniä saaneena Hei – tämä toimii meillä! –paikallistoimintaesimerkkinä.

Murronkulma osallistuu Hämeen Kylät ry:n ehdokkaana valtakunnalliseen Vuoden Kylä -kisaan. Valtakunnallinen Vuoden Kylä julkistetaan Lokaali –paikallistoimijoiden juhlaseminaarissa 14.-15.syyskuuta Tammelassa. 

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic