Kanta-Häme

Museo Militaria on nyt täyden palvelun museo

Museo Militaria on täydentänyt kokoelmia suojeluosiolla, joka avasi ovensa perjantaina. Jo Miehikkälässä esillä ollut näyttelymateriaali on sovitettu Militarian tiloihin ja kokonaisuuteen.

– Suomessa suojeluala sai alkunsa vapaussodan aikaan 1918 venäläisiltä takavarikoidusta ensimmäisen sukupolven suojelumateriaalista, kertoi näyttelyn avajaisvieraille esitellyt majuri Mikko Elo.

– Pelkoa kaasuaseista Suomessa tunnettiin talvisodan edellä ja aikana. Uhkakuvien pelossa ryhdyttiin suojia valmistamaan kotimaassa, Vaasassa. Nykyisin suojelu puolustusvoimissa kuuluu pioneeriaselajiin ja on osa kriisinhallintaa. Kotitekoisten kaasunaamareiden ja silmäsuojien valmistamisohjeita jaettiin jopa sanomalehdissä.

Hevosille ja koirille omat kaasunaamarit

Suojeluosion vitriineissä karusta varautumisesta kertovat kaasunaamarit suodattimineen. Suomessa uhkakuviin kaasuaseiden käytöstä varauduttiin talvisotaa edeltävinä aikoina ja vielä sodan alettua. Omat kömpelötekoiset suojavälineensä oli osalle armeijan palveluksessa olleita hevosia ja koiria, samoin kyyhkyslakkoja.

– Militaria on nyt täyden palvelun museo, joka ylläpitää historiaa ja jakaa sitä tarvitseville, kertoi museon johtaja Jaakko Martikainen avajaistilaisuudessa. Monivaiheisen rakentamisen ja muuttotöiden jälkeen Museo on loppusilausta vaille valmis. Viimeistelyjä vailla ovat enää näyttelytilat piha-alueella.

Perusnäyttely käsittää ajan Ruotsin vallasta nykypäivään. Mukana ja rinnakkain ovat kolme eri aselajia: tykistö, pioneeri ja viesti. Ajallisesti museon näyttelyt ulottuvat Ruotsin vallasta nykypäivään. Mukana ja rinnakkain on kolme aselajia: tykistö, pioneeri ja viesti.

Suojeluosion Museo Militariassa avasi Pioneerirykmentin esikuntapäällikkö everstiluutnantti Taneli Uosukainen. Näyttelyn esittelivät majuri Mikko Elo ja tutkija FM Samuel Fabrin. Avajaistilaisuuden musiikista vastasi taiteilija, haitaristi Timo T. Ingman. (HäSa)