Kanta-Häme

Museo Militaria tekee Linnankasarmin historian tutuksi

Linnankasarmin alueen opastuskierrokselle on tullut helteisenä tiistaipäivänä 17 ihmistä.

Paikalle on saapunut hämeenlinnalaisten lisäksi myös ulkopaikkakuntalaisia. Yksi heistä on Jukka Iiliäinen, joka on kotoisin Korialta, Kouvolan kaupungista.

– Suomen historia ja erityisesti militariapuoli kiinnostavat minua kovasti. Olen käynyt liian vähän tällaisilla kierroksilla, Iiliäinen kertoo.

Isänmaallisuus on taustatekijä kiinnostukselle. Suomen itsenäisyys ja siihen liittyvät asiat ovat isoja juttuja, joihin Iiliäinen haluaa tutustua syvällisemmin.

Opastus on tunnin mittainen ja se järjestetään kesän ajan joka tiistai. Kierros alkaa Museo Militarian edustalta, josta tutkija Samuel Fabrin lähtee johdattamaan joukkoja.

– Hämeenlinna on ollut varuskunta-alueena jo 1200-luvulta alkaen, kun Hämeen linnan rakentaminen alkoi, Fabrin taustoittaa historiaa.

Suurin osa Linnankasarmilla nähdyistä rakennuksista on Suomen autonomian ajalta. Alue on Museoviraston suojelukohde.

Hämeenlinnasta löytyy lisäksi kaksi muuta kasarmialuetta, Suomen Kasarmit ja Poltinahon kasarmialue. Niistä jälkimmäisestä ei ole tosin paljon jäljellä.

– Kasarmi ja varuskunnat rakennettiin alkuvaiheessa kaupunkien keskustoihin. Etenkin 1960- ja 1970-luvuilla varuskunta-alueita siirrettiin kaupungeista parempiin harjoitusmaastoihin, Fabrin kertoo.

Hämeenlinnassa viimeiset pitkäaikaiset joukkoyksiköt siirtyivät Parolaan 1980-luvulla.

Helsinkiläinen Jyri Vilamo kuuntelee opastusta kiinnostuneena. Hän on kiertänyt monia sotahistoriallisia kohteita ja vanhoja kasarmialueita.

– Kävimme ennen tänne tuloa tutustumassa Suomen Kasarmeihin. Tämä on mielenkiintoinen retki, Vilamo kertoo.

Kierrokselle on lähtenyt myös syntyperäinen hämeenlinnalainen Eeva Eskola. Hän asui 35 vuotta poissa kotikaupungistaan, mutta palasi viettämään eläkepäiviään Hämeenlinnaan.

– Olen alkanut tutustua toden teolla kotikaupunkiini, kun minulla on aikaa taustoittaa tietojani, Eskola kertoo.

Museonjohtaja Miia-Leena Tiili sanoo, että samanlaisia opastuskierroksia ei ole tiettävästi järjestetty aikaisemmin.

– Ainakaan viime vuosina Museo Militarian aikana tällaista ei ole järjestetty, Tiili sanoo.

Idea syntyi Tiilin mukaan siitä, että sotilaselämän arkinen läsnäolo Hämeenlinnassa on kiinnostava aihe.

Sotamuseona ja puolustusvoimien yhteistyökumppanina teema oli luonnollinen Museo Militarialle.

Tiilin mukaan Linnankasarmi on hämeenlinnalaisille niin merkityksellinen, että sitä kannattaa esitellä myös ulkopaikkakuntalaisille.

– Linnankasarmi on osa hienoa kulttuurihistoriallista ympäristöä. Alueen historia linkittyy sekä Hämeen linnan että Hämeenlinnan kaupungin vaiheisiin, Tiili toteaa.

Museo Militaria kokeili viime kesänä ensimmäistä kertaa jokaviikkoista teemaopastuskierrosta. Naiset maanpuolustuksessa oli ensimmäinen teema.

Ensi kesäksi on uusia suunnitelmia. Linnankasarmi jää todennäköisesti ohjelmistoon, koska palaute on ollut positiivista. HÄSA

Mainos