fbpx
Kanta-Häme

Museo Militarialle lahjoitettiin tykistökenraali Nenosen Mannerheim-risti

Museo Militarian kokoelmat saivat tällä viikolla merkittävän lisäyksen tykistökenraali Vilho Nenosen (1883–1960) sukulaisen ansiosta.

Nenosen adoptiotyttären poika Peter Spjut päätti lahjoittaa museolle isoisänsä jäämistöä, ja henkilökohtaisen arkiston ohella lahjoitukseen kuuluivat Nenosen upseerin miekat ja lukuisia kunniamerkkejä.

Lahjoituksen arvokkaimmat osat ovat kuitenkin talvi- ja jatkosodassa ansioituneen kenraaliluutnantin 2. luokan Mannerheim-risti sekä Vapaudenristin suurristi miekkojen kera.

Nenoselle myönnettiin Mannerheim-risti jatkosodan päätyttyä, tammikuun 8:ntena 1945. Vielä harvinaisempi Vapaudenristin suurristi myönnettiin Nenoselle vuonna 1943. Kunniamerkki on jaettu noin 40 ihmiselle.

– Tämä on merkittävä, ellei merkittävin, yksittäinen lahjoitus, jonka Museo Militaria on saanut, kertoo museon tutkija Samuel Fabrin.

Fabrin kertoo, että Spjut otti museoon yhteyttä lahjoituksesta. Asioiden järjestelyn jälkeen lahjoitus toteutui tällä viikolla.

Mannerheim-ristejä on Museo Militarian kokoelmissa entuudestaan kolme. Nenosen kunniamerkit eivät kuitenkaan vielä päädy suoraan esille, vaan Fabrinin mukaan ne pyritään saamaan osaksi näyttelyä ensi keväänä.

Militariassa on valmiiksi oma osastonsa tykistökenraalista, ja Fabrinin mukaan uudet lahjoitukset liitetään osaksi Nenosen muuta aineistoa.

– Nenosen syntymäpäivä on kuudes maaliskuuta, joten hyvä vaihtoehto olisi saada esineet näyttelyyn tuolloin, hän kertoo.

Vilho Nenonen oli upseeri jo ennen, kuin Suomi itsenäistyi 1917. Hän opiskeli Haminan kadettikoulussa ja myöhemmin Mihailovin tykistökoulussa Pietarissa. Hän osallistui nuorena upseerina muun muassa Venäjän ja Japanin väliseen sotaan, ja ensimmäisessä maailmansodassa hän palveli Tallinnassa tykistörykmentin komentajana. Suomen itsenäistymisen jälkeen hän palasi tammikuussa 1918 kotimaahansa.

Nenonen ylennettiin kenraaliluutnantiksi 1930, ja hän toimi tykistön ylimpänä johtajana sisällissodan päättymisestä aina siihen saakka, kun hän jäi vuonna 1947 pois puolustusvoimien palveluksesta.

Mannerheimin lähipiiriin kuulunut Nenonen on haudattu Helsinkiin Hietaniemen hautausmaahan. HäSa

Menot