fbpx
Kanta-Häme

Museo Militarian uusi johtaja on suolanpärskeinen

– Museo Militaria palvelee kahta hyvin erilaista kohderyhmää, mutta uskon, että ne on mahdollista taklata samalla kertaa, toteaa museon uusi johtaja Miia-Leena Tiili.

Hän kertoo haluavansa painottaa työssään sotilasorganisaatioiden ja siviiliyhteiskunnan tuomista lähemmäs toisiaan, jotta museon näyttelyt kiinnostaisivat entistä enemmän myös suurta yleisöä. Tiili kertoo myös pitävänsä tärkeänä tiiviitä yhteyksiä museon aselajien ammattilaisiin ja reserviläisiin.

– Olen tottunut työskentelemään moniammatillisessa toimintaympäristöstä, mistä on varmasti hyötyä.

Sukupolvenvaihdos museon johdossa tapahtuu vuoden vaihteessa nykyisen johtajan, museoneuvos Jaakko Martikaisen siirtyessä eläkkeelle.

Tiili kertoo odottavansa työtään Militarian ruorissa iloisena ja innostuneena. Hän kertoo hyvin hoidetun museon vakuuttaneen hänet.

– Näen Militariassa paljon potentiaalia, ja pyrin kehittämään museon toimintaa edelleen.

Tiili on väitellyt Helsingin yliopistosta filosofian tohtoriksi, ja opiskellut johtamista Maanpuolustuskorkeakoulussa. Museoalalla hän on työskennellyt noin 15 vuotta.

– Koen, että taustani takia minulla on tässä tehtävässä paljon annettavaa.

Tällä hetkellä hän työskentelee tutkijana Kotkan Merikeskus Vellamossa. Siellä hän on keskittynyt etenkin Kymenlaakson museon yhteydessä toimivan Merivartiomuseon kuratoimiseen.

Myös Tiilin väitöskirja käsittelee Merivartiostoa. Hän on tutkinut Suomenlahden merivartioston kulttuurista tietoa ja sen ilmenemistä etenkin arjen käytännöissä.

– Merivartioston toimintaympäristö on kokenut parinkymmenen vuoden aikana paljon muutoksia. Väitöskirjassani käsittelen sitä, miten henkilöstö on sopeutunut muutoksiin.

Tutkimuksen edetessä aineistosta nousi paitsi kulttuurisen tiedon myös fyysisen liikkeen merkitys muutoksessa. Liikkuvaan työhön tottuneet työntekijät olivat esimerkiksi kokeneet vaikeaksi, kun heidän työnkuvaansa oli liitetty rajatarkastuksien myötä passikopissa istuminen.

Asepalvelusta Tiili ei ole suorittanut, mutta tutkimustyönsä myötä hänellä on kokemusta sotilasorganisaation toiminnasta. Hänen väitöskirjansa oli etnografinen eli osallistuva. Käytännössä hän oli 1,5 vuotta mukana merivartioston yksiköissä.

– Toivon, että minulle tulee mahdollisuus tutustua myös Militarian aselajeihin käytännössä.

Miia-Leena Tiili muuttaa perheineen Hämeenlinnaan syksyn aikana. Tätä ennen hän saattaa työnsä Merikeskus Vellamossa päätökseen.

Muutto sisämaahan ei ole shokki, mutta Tiili myöntää, että Hämeenlinnan sijainti vesistöjen äärellä on iso plussa.

– Oma taustani on suolanpärskeinen.

Tiili harrastaa yhdessä perheensä kanssa veneilyä, ja kertookin jo katselleensa sopivaa paikkaa veneen vesillelaskuun.

Museo Militarista hän ei vielä osaa nostaa esiin suosikkikohdettaan. Tähän mennessä hän kertoo kulkeneensa näyttelyissä vasta tyypillisen museokävijän näkökulmasta.

– Suurimman vaikutuksen minuun teki valloittavan miljöön ja näyttelyiden muodostama kokonaisuus, joka on vaikuttava. Häsa

Menot