fbpx
Kanta-Häme

Museoesineet hyvään järjestykseen

Tannisen museossa Saaren kansanpuistossa on toukokuun puolivälistä asti käynyt hyörinä, kun filosofian maisteri Matti Mäki on suunnitellut sinne uutta perusnäyttelyä.

– Museo siirrettiin Liesjärveltä Saaren kansanpuistoon kaksi vuotta sitten. Liesjärvellä näyttelyssä kaikki esineet olivat hyvin sekalaisessa järjestyksessä. Nyt esineet on järjestelty siten, että ne kertovat tarinan, jota katsojan on helppo seurata, Mäki kertoo.

Viime kesänä filosofian maisteri Tiina Kaila luetteloi museoon kuuluvista esineistä 290. Hän myös valokuvasi ne ja kirjasi ne sähköiseen tietokantaan. Kaikkiin esineisiin myös maalattiin numerot.

– Tänä kesänä löytyi vielä 120 näyttelyyn kuuluvaa esinettä lisää Liesjärven koulun saunarakennuksesta. Esineistöä siirrettiin sinne 1960-luvun lopulla, kun tavaroita viime kerran luetteloitiin. Minä kirjasin sitten ne tavarat tänä kesänä tietokantaan, Mäki lisää.

Kun uusi näyttely elokuun loppupuolella avataan yleisölle, kaikista opettaja Sulo Tannisen keräämistä tavaroista siellä on näytteillä suunnilleen kolmasosa. Loput esineet on varastoitu Tammelan kunnan tiloihin asianmukaisesti silkkipaperiin käärittynä.

Näyttely on Mäen mukaan rakentunut pitkälti siltä pohjalta, millaisia teemoja esineistöstä on noussut. Näyttelyssä on kotitalouteen liittyvää esineistöä, puutyökaluja, metsätalouteen liittyviä esineitä ja saunassa tehtyihin töihin liittyvää esineistöä.

– Tavallaan esineet oli helppo valikoida näyttelyyn, sillä kokoelmassa on paljon päällekkäisyyksiä. Esimerkiksi puisia puntareita on 25 kappaletta ja puukairoja parikymmentä. Lisäksi oli tiettyjä isoja yksittäisiä esineitä, joita ei helposti pystynyt sovittamaan muihin esineisiin tarinallisesti ja ne jäivät sitten siitä syystä pois. Esimerkiksi eräs vanha puinen pulpetti ei oikein istunut näiden muiden tavaroiden joukkoon.

Perimätiedon mukaan Tanninen on pitänyt tarkkaa kirjaa siitä, mistä kylän talosta mikin tavara on saatu, mutta muistivihot ovat sittemmin kadonneet.

– Vain muutamasta yksittäisestä esineestä pystymme tarkalleen sanomaan, mistä se on peräisin ja kuka sitä on käyttänyt. On tosin arvokasta, että tiedetään, että kaikki esineet ovat Liesjärveltä samasta kylästä. Jos joku on itse lahjoittanut tai tietää sukunsa lahjoittaneen esineitä kokoelmaan, olisimme kiitollisia mikäli nämä ihmiset olisivat meihin yhteydessä. Kaikista lisätiedoista on hyötyä, Mäki muistuttaa.

Näyttelypuitteiden rakentamisesta ovat vastanneet teurolaiset kirvesmiehet. He ovat työskennelleet museolla noin kuukauden verran rakentaen erilaisia näyttelyrakenteita. Tällä viikolla he tekevät museotilaan vielä muun muassa puulattian.

– Täällä on muutenkin tehtävä vielä kaikenlaista pientä järjestelyä ennen näyttelyn avaamista. Esineitä täytyy vielä asetella paikoilleen ja esineluettelon tekstejä hioa. Näyttelyyn ei tule erillistä opasta, vaan kävijöiden on tarkoitus saada siitä mahdollisimman paljon irti esineluetteloiden ja seinälle kiinnitetyn esittelytekstin avulla.

Työtä on tehty Tannisen museolla museovirastolta saadun tuen turvin. Tammelan kunta sai virastolta tänä vuonna 5500 euroa perusnäyttelyn rakentamiseen. HÄSA

Menot