fbpx
Kanta-Häme

Museokone Hanssin-Jukalle seuraa syyskuussa

Kevään aikana Hanssin-Jukan seuraan Tuuloseen lupaillut hävittäjät MiG-21 Bis ja Saab 35 Draken saapunevat kauppakeskukseen syyskuussa.

Alun perin lentokoneiden oli määrä laskeutua paikalle juhannukseksi, mutta aikataulu viivästyi koneiden kunnostustöiden takia.

– Koneet ovat varsin huonokuntoisia. Niistä on nyt uusittu rakenteet, mutta ne pitää vielä maalata, Hanssin-Jukan perinneyhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Salomaa kertoo.

Suomessa vain Patria Aviation tekee hävittäjien vaatimia lentokoneiden erikoismaalauksia. Koneet maalataan säätä hyvin kestävillä siltamaaleilla.

Salomaa kertoo, että Patria Aviationin kanssa on käyty kevään aikana neuvotteluja aikataulusta.

– Heillä on kuitenkin ollut kiirettä ihan lentävien koneiden kanssa. Nyt varmistui, että Mig ja Draken pääsevät maalaukseen elokuussa.

Hävittäjät asetetaan näytteille kauppakeskuksen ulkopuolelle valetuille antureille. Ne ovat maan tasalla, ja yleisö pääsee tarkastelemaan niitä läheltä.

– Aita niiden ympärille tosin pitää rakentaa. Muuten ne hupenisivat osa kerrallaan matkamuistoiksi.

Tulevaisuudessa Salomaa suunnittelee myös valokatoksen rakentamista koneille. Vaikka maali on säänkestävää, kärsivät koneet luonnollisesti pidemmällä aikavälillä ulkoilman vaikutuksista.

– Tällä hetkellä katoshanke on tosin vasta haaveilun asteella.

Kauppakeskus Tuulosen uusi omistaja on Salomaan mukaan ottanut sotilasilmailuteeman omakseen. Kauppakeskukselle se on hyvä tapa profiloitua.

– Kun kuulin romutettavista hävittäjistä, ajattelin, että yritetään nyt. Vähän soitellen sotaanhan tässäkin hankkeessa lähdettiin, mutta se kannatti. Häsa

Menot