Kanta-Häme

Museolla "ihan hyvä" kesä linnassa

Missä se historiallinen museo oikein on, kysyi hämeenlinnalainen toiselta. Kumpikaan ei osannut vastata, eikä ihme.

Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon perusnäyttely on ollut keväästä asti suljettuna. Kesän Keräilijät-näyttely pystytettiin kokeilumielessä Hämeen linnaan.

– Tässä ollaan vielä aivan käymistilassa ja odotellaan, mitä syyskuun alussa aloittanut projektipäällikkö Antti Vihinen ehdottaa Linnaniemen kehittämiseksi, historiallisen museon vs. johtaja Juha Vitikainen sanoo.

Hänen mukaansa ensimmäinen kesä linnalla meni siihen nähden hyvin, että muutoksiin lähdettiin keväällä hyvin nopealla aikataululla.

– Tyytyväisiä saamme olla, hän sanoo.

Ihmettelyä ja …etsimistä

Historiallisen museon kesänäyttelyn kävijämääristä ei ole tarkkaa tietoa, koska näyttelyyn pääsi samalla lipulla kuin linnaan. Linnan lipunmyynnissä kuitenkin huomattiin, että osa asiakkaista tuli kyselemään nimenomaan Keräilijät-näyttelyä.

Linnalla vieraili kesän aikana kymmenisen tuhatta kävijää kuukaudessa. Historiallisen museon omissa näyttelyissä kävijämäärät ovat yleensä jääneet alhaisemmiksi.

– Tosin toissa kesänä meilläkin kävi noin 15 000 näyttelyvierasta. Museon 100-vuotisjuhla vaikutti siihen, Vitikainen sanoo.

Juha Vitikainen ei ole kuullut yleisöltä tavanomaista enempää kommentteja kesän näyttelypaikasta.

– Jotkut ovat käyneet tässä pihalla katsomassa, pääsisikö (vanhasta museon sisäänkäynnistä) sisään. Myös vankilamuseolta on kyselty, mistä näyttely löytyy, hän kertoo.

Ihmettely ei kuitenkaan ole uutta Linnanniemen museoiden liepeillä.

– Tämä on sekava ja sokkeloinen alue ja paikkoihin on ennenkin ollut vaikea löytää. Meiltäkin on käyty kysymässä, miten linnalle pääsee, hän kertoo.

Perusnäyttelykin …linnalle

Syyskuun lopussa historiallinen museo avaa toisenkin näyttelyn Hämeen linnassa. Vanhoja Hämeenlinna-aiheisia valokuvia esittelevä näyttely tulee linnan kolmanteen kerrokseen vaihtuvien näyttelyiden tilaan.

– Näiden kahden pilottinäyttelyn jälkeen voimme sitten miettiä, mikä onnistui ja mikä ei, Juha Vitikainen sanoo.

Suurin ero entiseen on, että linnan näyttelyhuoneet ovat huomattavasti suurempia kuin historiallisen museon aikaisemmat tilat.

Myös museon perusnäyttely on vielä tarkoitus sijoittaa linnaan yhdessä Museoviraston ja linnan uuden perusnäyttelyn kanssa.

– Se vaatii kuitenkin ihan oman tilasuunnitelmansa, Vitikainen sanoo.

Asiakkaan kannalta …järkevä muutos

Hämeenlinnalainen Maija Koivula vieraili Hämeen linnassa joutsalaisen ystävättärensä Mirja Lammin kanssa. Mukana olivat myös Lammin tytär Kirsi Hokkanen ja tämän tytär Sara Hokkanen Helsingistä.

Nelikko piti hyvänä ajatuksena tuoda historiallisen museon näyttelyitä linnaan.

– Monet ihmiset käyvät vain linnalla ja lähtevät sitten pois, Koivula arveli.

Hän muisteli, että myös linnan kolmannessa kerroksessa on mukavan valoisaa näyttelytilaa.

– Mutta tuleekohan tänne sitten hissi. Huonojalkaisilla ei ole muuten ylös mitään asiaa, hän pohti. (HäSa)

Keräilijät – kohti toisia maailmoja. Hämeenlinnan historiallisen museon näyttely jatkuu Hämeen linnassa 16.3.2014 saakka.Kuvat Linnassa – valokuvia Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon kokoelmista. Hämeen linnassa 21.9.2013–31.5.2014