Kanta-Häme

Museon keittiö muutti Voutilakeskukseen

– Ei meillä työläisperheessä kyllä ennen ollut noin hienoo keittiöö, Irene Vuori pohtii katsellessaan kuvaa Palanderin talon kotimuseon keittiöstä.

Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo on tuonut virtuaalisen kotimuseonsa Voutilakeskuksen asukkaiden katseltavaksi.

Muistelutuokiossa museon valokuvat, ääninäytteet ja käsissä pideltävät esineet toimivat keskustelun virittäjinä.

Kuvassa näkyvästä pyyheliinatelineestä ja kädestä käteen kiertävistä pellavapyyhkeistä ryöpsähtää oikein puheen tulva.

– Pellavaisia pyyhkeitä olen kutonut itsekin, äiti opetti, Marjatta Peltonen ilahtuu. Myös virkatut koristepitsit näyttävät tutuilta.

Väinö Sainio tunnustaa olleensa kankaankudonnassa lähinnä katsomon puolella. Keittiöstä löytyy kuitenkin paljon jutunjuurta miehiselle miehellekin.

– Miehethän oli vähän niin kuin naisten avustajia keittiössä. Naiset teetti heillä kaikenlaisia töitä, mattojen ravistelua ja pyykin kaulimista, hän muistelee.

Tunteet ja …muistot peliin

Museolehtori Anna Jantunen on parin vuoden ajan työstänyt materiaalia, jonka avulla Hämeenlinnan historiallisen museon kokoelmat aukeaisivat ikäihmisille ja muistisairaille.

Hän on huomannut, että erityisesti museon keittiöstä ja lastenhuoneesta viriää helposti keskustelua.

– Museoita on perinteisesti esitelty tietopohjaiselta kantilta. Nyt otetaan käyttöön eläytyvä ja tunnepohjainen esittely, hän sanoo.

Jantunen pitää muistelutuokioita vanhuskeskuksen asukkaille yhdessä ohjaaja Sonja Mertasen kanssa.

Tausta-ajatuksena on opetusministeriön muutaman vuoden takainen Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia -ohjelma.

– Myös vanhukset ja muistisairaat ovat yhteiskunnan jäseniä ja myös heille kuuluvat museon palvelut, Mertanen sanoo.

Museopedagogiikkaa …aikuisille

Esinekokoelmia ja esimerkiksi taidemuseon lainattavia kuvataidenäyttelyitä on jo pitkään hyödynnetty laitosasukkaiden kuntouttamisessa ja virkistystoiminnassa. Kokonaista virtuaalimuseota ei Anna Jantusen mukaan vielä ole muualla Suomessa.

Vaikka muistisairaan tiedolliset ja taidolliset kyvyt heikkenevät, tunteet ja muistot jäävät. Museokokoelmiin tutustuminen onkin ikäihmisille voimaannuttavaa, tietävät Mertanen ja Jantunen.

– Heillä on elämänkokemusta. Museokokoelmat herättävät muistoja ja tunteita omasta lapsuudesta ja nuoruudesta, he sanovat.

Vanhustenkeskuksessa pidettävien muistelutuokioiden lisäksi museolehtori Anna Jantunen on perustanut muisteluryhmiä, joissa ikäihmiset kokoontuvat Palanderin talon kotimuseoon keskustelemaan ja muistelemaan.

Hankkeen tulokset on tarkoitus tuotteistaa opastuspaketeiksi, joita muutkin voisivat hyödyntään.

– Tämä on tavallaan museopedagogiikkaa aikuisille. Lapsillehan vastaavaa on tarjottu jo kauan, Jantunen sanoo. (HäSa)