Kanta-Häme

Museovirasto haluaa säilyttää Tuomelan

Museovirasto katsoo, että Tuomelan koulu voidaan ja tulee korjata.

Hämeenlinnan kaupungille antamassaan lausunnossa Museovirasto toteaa muun muassa, että ”koulu edustaa tilavine ja valoisine käytävineen laadukasta aikansa julkista rakentamista.”

Lausunnossa muistutetaan myös, että koulun voimistelusalisiiven pohjakerroksessa on uima-allas saunatiloineen. Se lienee varhaisimpia kouluihin rakennettuja uima-altaita Suomessa. Sittemmin allas on peitetty ja tilaa käytetty mm. tanssisalina.

Museoviraston mukaan Tuomelan koulu vaikuttaa katselmuksen perusteella tiloiltaan ja useilta yksityiskohdiltaan hyvin alkuperäisessä asussaan säilyneeltä.

Virasto toteaa, että ”Tuomelan koulu muodostaa yhdessä vieressä sijaitsevien Mika Ernon suunnitteleman, vuonna 1956 valmistuneen Hätilän kirkon ja seurakuntatalon sekä vuonna 1955 valmistuneen yhteiskoulun kanssa laadukkaan 1950-luvun julkista rakentamista edustavan, kulttuurihistoriallisesti merkittävän kokonaisuuden.”

Kaupunginhallitus esittää ensi vuoden budjetissa, että Tuomelan koulun peruskorjauksen suunnittelu aloitetaan. Toinen vaihtoehto olisi uudisrakennuksen rakentaminen ja vanhan purkaminen.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo kuitenkin arveli jo etukäteen, että Museovirasto ei innostu purkuaikeista.

Virasto antoikin keskiviikkona asiasta lausunnon, joka vaatii miljöön säilyttämistä. (HäSa)

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic