fbpx
Kanta-Häme

Museovirasto yhtiöittää Hämeen linnan

Museovirasto yhtiöittää Hämeen linnan. Linnan kiinteistö ja kalusteet siirrettään huhtikuun kuluessa uuteen Hämeen linna -nimiseen osakeyhtiöön.
 
Yhtiöittämällä tehostetaan linnan liiketoimintaa. Museovirasto pitää ilmeisenä, että ainakin osa osakeyhtiöstä myydään sijoittajille.
 
– Ilman yhtiöittämistä emme voi panna täytäntöön hallituksen määräämiä säästöjä, toteaa Museoviraston yli-intendentti Liina Keski-Karvaus.
 
Keski-Karvaus pitää mahdollisena, että osakeyhtiö muuttaa linnan kiinteistön kiinteistöyhtiöksi ja myy siitä osan huoneistoina.
 
– Pienasunnoilla on kysyntää Hämeenlinnassa. Alustavien arvioiden mukaan muutostyöt eivät olisi kovin kalliita. Olihan osa linnasta vielä 1950-luvulla jaettuna pieniin yksiöihin.
 
Suomessa on viime vuosina arvosteltu kansallisomaisuuden myyntiä ulkomaisille sijoittajille. Keski-Karvaus toivottaa kaikki sijoittajat tervetulleiksi.
 
– Viime arvioiden mukaan Hämeen linna ei ole kulttuurihistoriallisesti niin arvokas kuin on luultu. Suurin osa linnastahan ei ole 1200-luvulta.
 
Keski-Karvaus vertaa Hämeen linnaa ranskalaisiin linnoihin, joista suurin osa on myynnissä varsin edullisesti. Suomessa Museovirasto uskoo saavansa sijoituksensa vielä takaisin.
 
Romaniassa myytiin vastikään Draculan linna 9 miljoonalla eurolla. Keski-Karvaus ei usko, että Hämeenlinnassa päästään yhtä korkeisiin myyntituloihin.
 
– Tiettävästi vampyyri ei ole koskaan asunut Hämeen linnassa. Birger Jaarlin tyttären haamukaan ei ole näyttäytynyt pitkään aikaan, mikä on selvästi syönyt lipputuloja.
 
Museovirasto luottaa siihen, että Hämeenlinnasta löytyy paikallista ammattitaitoa linnan muutostöihin. Kaupungissa toimii yhä rakennusliikkeitä, jotka kunnostautuivat 1960-80 -luvulla vanhojen rakennusten purkutöissä.
 
– Oli harmi, ettemme aikoinaan saaneet Rakennustoimisto Tolosta linnan restauroijaksi. Yhtiö myi harjukadun rivitalo-asuntoja linnanäkymällä eikä tuolloin suostunut purkamaan linnan torneja.
 
Hämeenlinnan kaupungin johto on yllättynyt tiedosta, että linna muutetaan osakeyhtiöksi ja ainakin osittain myydään. Kaupunginjohtaja Kimo Tenakkala toivoo jatkossa tiivistä yhteistyötä Museoviraston kanssa.
 
– Kaupungin vanhustenhuollolla ja koululaitoksella olisi tarvetta linnan tiloille. Ottaisimme mielellämme myös tyrmän uudelleen käyttöön, Tenakkala sanoo. HÄSA
 
 
Tämä “uutinen” oli Hämeen Sanomien aprillipila 1.4.2016

Menot