Kanta-Häme

Vanhat valtasivat Elenia Areenan – Katso video ja kuvia!

Hämeenlinnan vanhojen tanssit tarjosivat Elenia Areenalla perinteisiä tansseja, kaunista pukuloistoa ja rennon tunnelman.
Hämeenlinnan kantakaupungin lukioiden ja Tavastian ammattiopiston kaksoistutkintoa opiskelevien vanhojen tanssit järjestettiin neljännen kerran Elenia Areenalla. Yleisöä oli paikalla runsaasti ja sali täynnä muun muassa pehmeää pastellin sävyä ja tyylikkäitä tummia pukuja. Kuvaaja: Esko Tuovinen

Toinen toistaan kauniimpia asuja ja viimeisteltyjä kampauksia nähtiin torstai-iltana Hämeenlinnan Elenia Areenalla.

Hämeenlinnan Kaurialan ja Lyseon lukioiden sekä Tavastian ammattiopiston kaksoistutkintoa opiskelevat vanhat eli toisen vuoden opiskelijat valtasivat areenan perinteisen tyylikkäästi vanhojen tansseissaan. Tanssit pyörähdeltiin areenalla nyt neljännen kerran ja tänä vuonna musiikista vastasi livebändi.

Tänä vuonna areenalla pyörähteli kaikkiaan 279 lukion toisen luokan opiskelijaa. Tanssit esitettiin kahdessa vuorossa ja kumpaankin vuoroon sisältyi kymmenen perinteistä eurooppalaista juhla- ja hovitanssia sekä muutama kotimainen tanssi kuten nopeatempoinen Vesivehmaan jenkka.

Kaurialan lukion liikunnan ja terveystiedon lehtori Sami Savolainen oli yksi tämän vuoden vanhojen tansseista vastanneista opettajista. Hän kertoo, että illan tanssiesitysten takana on noin seitsemän viikon harjoittelu. Treenikertoja pidettiin kolmesti viikossa, ensimmäiset jo ennen joulua.

Savolaisen mukaan noin viidesosa Kaurialan lukion kakkosluokkalaisista jättäytyi pois itse tansseista. He osallistuvat tapahtumaan muulla tavoin esimerkiksi auttamalla koristelussa tai kuulutuksissa.

Koska tyttöjä on poikia huomattavasti enemmän, moni pojista pääsi esiintymään illan aikana kahteen otteeseen ja pyörittämään kahta tanssiparia käsivarsillaan. Tuplakeikasta on ollut etuna tuplatreenit.

– Aluksi nuorten kasvoista näkee jännityksen, mutta loppua kohden tanssi aina rentoutuu. Huomenna, kun he kiertävät alakouluissa, he ottavat jo selvästi rennommin ja tanssikin alkaa tuntua hauskalta, Savolainen kuvailee tanssijoiden esiintymisjännityksen kehityskaarta.

Tämä hauskuus näkyi esimerkiksi Virginia Real -tanssissa. Siinä nuoret muodostivat pieniä ryhmiä, joissa parit vaihtuivat ja meno vaikutti keskinäiseltä hauskanpidolta.

Katso video:

Vanhojen tanssit ovat lehtori Sami Savolaisen mukaan erityisesti tytöille tärkeä tapahtuma. Useat heistä puhuvat vanhojen tansseista jo ennen lukioon tuloa. Savolainen näkee lukion perinteisiin kuuluvalla tapahtumalla myös tärkeän, yhteisöllisyyttä lisäävän roolin.

– Vanhojen tanssit lähentävät toisen vuosikurssin opiskelijoita keskenään. Harjoitellessa vaihdamme usein pareja. Siinä samalla he tutustuvat muihin luokkalaisiin paremmin.

Eniten haasteita on tanssiopettajan mukaan aiheuttanut kaksitoistatahtinen Wienin valssi.

– Siinä on välillä pää vähän pyörällä, kun pitää mennä kahdella ympäri. Kaiken lisäksi Elenian muovimatto ei luista kengän alla tanssiparkettien tavoin.

Opiskelijat eivät ole opettajan arvion mukaan juurikaan stressanneet illan h-hetkeä.

– Suurin stressi taitaa olla täällä päässä. Olen tänä vuonna opettanut pääsääntöisesti yksin tanssit meidän lukiossa ja olemme muutenkin liikkeellä tänä vuonna miesporukalla. Opiskelijoiden puolesta jännittää, että kaikki menee niin kuin on suunniteltu. Ovatko esimerkiksi kaikilla huomenna musiikit ja spiikit mukana koulukierroksilla, Savolainen huolehtii.

Tanssin sujuminen ei häntä huoleta. Täydellisyyteen ei ole ollut tarvetta pyrkiä, eikä jalan oikeilla asennoilla ole merkitystä. Tämän vuoden ohjelmistoon tehtiin vain joitain yksittäisiä muutoksia, muutoin mentiin aikaisempien vuosien hyväksi havaitulla kaavalla. HÄSA