Kanta-Häme

Musiikki ja työ valmentavat vapauteen

Julkisuudessa Hämeenlinnan vankila on viime vuosina näkynyt lähinnä alati lykkäytyvien remonttisuunnitelmien, riitelyn ja johtajasotkujensa kautta, mutta nyt tilanteen vakiinnuttua on päästy myös sisällön kehittämisen tielle.

Viime syksynä vankila perusti Mäkelän teollisuusalueelle toimintakeskus Monikon yhdessä Vikto ry:n kanssa. Samoihin aikoihin muurien sisäpuolella aloitti naisten vapauttamisosasto, mikä sai tammikuun alussa rinnalleen vastaavan miesten osaston. Sekä toimintakeskuksella että vapauttamisosastoilla on yhtenevät tavoitteet.

– Nämä ovat väliportaita vankeuden ja vapauden välillä. Osallisuuden, vastuun ja me-hengen luomisen kautta pyritään loiventamaan rappusta ja luomaan pehmeä lasku takaisin siviilielämään, kuvailee rikosseuraamusesimies Leena Salomäki.

Sekä vapauttamisosastot että Monikko ovat kodinomaisia ympäristöjä, joissa vangit voivat liikkua ja työskennellä vapaasti. He myös laittavat ruokaa ja siivoavat omatoimisesti.

Monikon kautta valmistaudutaan työelämään ja opiskeluihin erilaisten luovuutta ruokkivien työpajojen kautta.

– Ensimmäinen vankimme pääsi juuri TE-toimiston työkokeiluun yksityiseen yritykseen tälle samalle teollisuusalueelle. Kanssakäyminen Monikon ja alueen yritysten kanssa on ollut todella luontevaa, Salomäki kehuu.

Vanki haastoi HPK:n

Monikossa biisityöpajaan kaksi kertaa viikossa osallistuvat vangit hehkuttavat estotta toimintakeskusta.

– Tänne on mukava tulla, kiva olla ja veemäistä lähteä pois, muotoilee Sami Valonen.

Hän istuu suljetulla osastolla pitkää tuomiota, mutta Monikko on avannut paljon mahdollisuuksia niin musiikin osalta kuin muutenkin. Pari viikkoa sitten Valonen sai vieraakseen 15 HPK:n liigajoukkueen ammattilaiskiekkoilijaa.

– Minulla on itselläni jääkiekkotausta ja saimme idean haastaa HPK:n jätkät mukaan tekemään ennaltaehkäisevää työtä nuorison suuntaan. Vähän siinä suuta kuivasi, kun joukkue tuli niin runsaslukuisena paikalle, Valonen hymyilee.

Suunnitelmissa on käydä puhumassa jääkiekkojunioreille ja pohtia heidän kanssaan elämän valintoja Samin tarinan ja toisaalta huipulle päätyneiden pelaajien esimerkkien kautta.

– Itse pelasin LeKi:ssä B-junioreihin asti ja ehdin käydä jo miesten harjoituksissa, mutta sitten muut asiat alkoivat kiinnostaa, Valonen kertoo.

Youtube-hitti plakkarissa

Monikon vastaavan ohjaajan Jari Kokkisen johdolla Valonen oli jo viime keväänä tähdittämässä vankien karua elämää avaavaa Pykälässä-musiikkivideota, joka Helsingin Sanomien jutun jälkeen ponnahti yli 100 000 katselukertaa keränneeksi Youtube-hitiksi.

Nyt Monikkoon rakennetussa studiossa työn alla on Minna Jalavan sanoittama ja laulama Sinetöity sydän -kappale.

– Sanoituksen tekeminen omasta elämästä on ollut terapeuttista. Biisi on hengellistä musiikkia, ja tavoittelen sillä tietysti Radio Dein listaykkösen paikkaa. Haluan sen myös rippileirien Punaiseen kirjaan ja Tilkkutäkki-levylle, Jalava nauraa. (HäSa)