Kanta-Häme

Musiikki vei Selkä Pulkkisen Sairiosta Pispalaan: "Hämeenlinna on aina minun kaupunkini"

Monet muistavat vielä Hämeenlinnassa 80- ja 90-luvulla vaikuttaneen Mama Granden ja sen takavasemmalla myhäilevän basistin Ari ”Selkä” Pulkkisen.

Vaikka mies katosikin Hämeenlinnasta jo yli 20 vuotta sitten, pitää hän kaupunkia edelleen omana kaupunkinaan. Ja kannattaa tietenkin HPK:ta tamperelaisuudestaan huolimatta.

– Olen asunut nyt Tampereella pidempään kuin Hämeenlinnassa, mutta täällä vietin kuitenkin nuoruuteni. Pyörin täällä edelleen paljon, sillä Hämeenlinnassa on sukulaisia, hyviä ystäviä ja kaupunki on nyt myös poikani opiskelupaikka, Selkä kertoo.

Tamperelaisbändi Hauli Brosissa neljätoista vuotta soittanut basisti sanoo elävänsä jalat maan pinnalla. Ennen kuin musiikilla tienaa leipänsä, pitää tehdä kovaa työtä ja mennä nöyrästi keikalle kuin keikalle.

Maineesta ja mammonasta haaveillut nuori rokkikukko ei mitalin kääntöpuolesta tiennyt.

– Pidän esiintymisestä, vaikka olenkin iän myötä alkanut tehdä yhä enemmän biisejä. Ei minusta olisi enää säännölliseen päivätyöhön.

Sairion poika

Helsingissä syntynyt Selkä muutti Pekolan kautta Hämeenlinnaan kymmenvuotiaana. Koti oli Sairiossa joka on yhä Aulangon ohella hänelle tärkeä paikka.

Musiikki oli aina läsnä, vaikkei 70-luvun nuorille harrastuksia tyrkytettykään. Kun setä oli viulisti, vaari rakensi viuluja ja isä kuunteli aina musiikkia, löysi haitari tiensä pikkupojan syliin jo polvenkorkuisena.

– En minä sitä koskaan soittanut. Jo ihan pienenä minuun kolahti Beatles, jonka musiikki on yhä sydäntä lähellä.

Ensimmäisen keikkansa Selkä teki 12-vuotiaana sairiolaisen Midnight Sun-nimisen bändin riveissä. Treenikamat kulkivat potkukelkalla ensin kaverin autotalliin ja sitten Hykin treenikämppään.

Bändejä ei miehen elämästä ole myöhemminkään puuttunut.

Midnight Sunista tie vei sattuman sanelemana Roadrunnersiin ja siinä sivussa Hillbilly Catsiin. Roadrunnersissa hän ystävystyi Timo ”Häkä” Mannin kanssa ja miehet perustivat lopulta Patti Patoilan ja Willie Devonen kanssa Mama Granden.

Mama Grande vaikutti Selän elämässä pitkään. Kun Vesa Kietäväinen tuli mukaan bändiin, vei tie hänet Tampereelle ja tutustutti tamperelaisiin rockpiireihin.

Sairion pojalle tutustuminen Juice Leskiseen ja Dave Lindholmiin oli järisyttävä kokemus, joka veti hiljaiseksi.

– Olin kyllä todella otettu, kun Dave Lindholm päätti levyttää biisini ja tein Juicen kanssa kolme biisiä. Se oli komeeta.

Lopullinen irtiotto Hämeenlinnasta tapahtui vuonna 1990, kun Selkä Pulkkinen pestattiin soittamaan Lappeenrannan kesäteatteriin. Hän tapasi kesän aikana tulevan vaimonsa, näyttelijä Kirsimarja Järvisen ja muutti rakkauden perässä Tampereelle.

On jotenkin luonnollista, että Sairion poika muutti Pispalaan.

Tuuraamaan Hauli Brosiin

Elokuun lopussa julkaistiin Hauli Brosin neljäs levy, jonka kappaleista kuusi on sävellykseltään tai sanoitukseltaan Selän käsialaa. Ehdottomasti ylpein hän on Juice Leskisen sanoittamasta Maailma hengittää -kappaleesta.

Vuosien varrella Selkä on ehtinyt olla mukana monessa. Hän on opiskellut musiikkiteknologiaa, perustanut perheen ja Pispalan musiikkiyhdistyksen sekä soittanut siinä sivussa lukuisissa eri bändeissä.

Tällä hetkellä hänet työllistää ennen kaikkea pispalalaisbändi Hauli Bros, mutta myös Kumma heppu ja lopunajan voidellut, jonka levy julkaistaan vielä syyskuussa.

– Minua pyydettiin vuonna 1999 tuuraamaan Hauli Brosin basistia ja sille tielle jäin.

Oman musiikin tekeminen on tullut basistille yhä tärkeämmäksi, mitä enemmän vuosia on kertynyt mittariin.

– Mitä enemmän tulee ikää, sitä kauniimpana olen alkanut nähdä asiat. En enää jaksa kantaa murhetta pikkujutuista.

Mikä ihmeen selkä?

Selkä kuvailee musiikin tekijän työtä rakkaaksi, mutta raadolliseksi hommaksi.

–Nyt, kun neljäs levy tulee jo markkinoille, olemme alkaneet saada nimeä sen verran, että häissä esiintymisistä on päästy. Voihan niissäkin soittaa, jos voi esittää omaa musiikkia, eikä tarvitse olla jukeboxina nurkassa.

Vaika muusikoiden leipä tuntuukin koko ajan kapenevan, ei Selkä Pulkkinen haluaisi tehdä muuta.

– Bändi on kuin perhe, johon kuuluvat muusikoiden lisäksi myös näiden perheet.

Mutta mistä ihmeestä Ari Pulkkinen on saanut kutsumanimekseen Selkä? – Totuuden tietävät ainoastaan Hämeenlinnan hyvät ystävät. Säilyköön se minun omana pikku salaisuutenani myös jatkossa, Selkä Pulkkinen nauraa. (HäSa)

Päivän lehti

24.11.2020

Fingerpori

comic