Kanta-Häme

Musiikkia linnassa -festivaaleille löytyi aarteita

Musiikkia linnassa -festivaali viettää ensi lokakuussa 25-vuotisjuhlaansa. Perinteisessä vanhan musiikin juhlassa on tänä vuonna kahdeksan konserttia, joissa esiintyy Suomen eturivin ammattilaisia.

Kuusipäiväinen festivaali järjestetään pääasiassa keskiaikaisessa Hämeen linnassa. Pääkonsertti huipentuu Hämeenlinnan kustavilaiseen kirkkoon, jossa Emanuel Bachin huilukonsertto saa Suomen-kantaesityksensä.

Ei perinteisen kaavan mukaan

Raikkaan tuulahduksen festivaaliohjelmistoon tuo Matthew Whittallin sävellys, joka kantaesitetään festivaaleilla.

Se on säveltäjä Jarmo Sermilän mukaan huomattava poikkeus ”tavalliseen” ohjelmistoon. Whittallin tuotos on tuore sävellys, joka on sävelletty nimenomaan tätä festivaalia varten.

– Tämä oli laulajattaren oma toivomus. Hän kysyi minulta, voisiko hän tilata Whitallin sävellyksen. Pyysin laulajatarta unohtamaan koko jutun, koska ei meillä ollut varaa siihen. Mutta hän oli tilannut sen jo, Sermilä naurahtaa.

Sermilän mukaan sävellys on vastoin festivaalin perinteistä ideologiaa, koska yleensä esitetyt sävellykset ovat olleet ainakin tuhat vuotta vanhoja. Hän kuitenkin uskoo sävellyksen sopivan ohjelmistoon, koska säveltäjä tiesi mihin uusi sävellys tulee.

Whittall on Suomessa asuva kanadalaissyntyinen säveltäjä, joka palkittiin tänä vuonna Teosto-palkinnolla.

Kadonnut löytyi Kiovasta

Festivaali huipentuu Hämeenlinnan kustavilaiseen kirkkoon, jossa esitetään Emanuel Bachin 10 vuotta sitten löydetty konsertto. Kyseessä on Suomen ensimmäinen esitys.

– Toisen maailmansodan aikana Berliinin kirjastosta katosi suuri määrä Bachin käsikirjoituksia. Monta vuotta luultiin, että ne olivat sodan tuhoamia eikä niitä enää löydettäisi. Puolivuosisataa myöhemmin ne kuitenkin löydettiin Kiovasta, valaisee festivaalin perustaja ja pianotaitelija Tuija Hakkila.

Kanta-esityksestä pitävät huolen solisti Mikael Helasvuo ja barokkimuusikoiden yhteenliittymä Ensemble Nylandia.

Vaihteleva musiikkikattaus

Festivaaleilla on mukana samoja nimiä kuin neljännesvuosisata sitten. Tuttuja nimiä 25 vuoden takaa ovat Hakkila ja Helasvuo, jotka olivat mukana järjestämässä myös ensimmäistä Musiikkia linnassa -festivaalia. Myös Sirkka-Liisa Kaakinen on ollut mukana melkein alusta lähtien.

Vaihtelevasta musiikkikattauksesta huolimatta Hakkila kuvailee ohjelmistoa Jarmo Sermilän näköiseksi yhdistelmäksi.

– Tänä vuonna ohjelmistossa on paljon vaihtelua. Hypimme germaanisten ja välimeren tyylien välillä, joten pitäisi olla ainakin vaihtelevaa repertuaaria, Sermilä kuvailee.

Jokaisena vuonna mukaan on pyritty samaan myös nuoria nousevia tähtiä. Mukana on tänä vuonna myös Vuoden nuoreksi taiteilijaksi valittu Core-kvartetti.

– Kyllä kaikkien esiintyjien on täytynyt ensin näyttää kyntensä. Eivät he tänne pystymetsästä tule, Sermilä toteaa. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic