fbpx
Kanta-Häme

Musiikkia Linnassa palaa alkujuurilleen

Vanhat konkarit palaavat tapahtumapaikalle. Huilisti Mikael Helasvuo ja Musiikkia Linnassa -tapahtuman perustaja, pianisti Tuija Hakkila esiintyvät 25 vuotta täyttävässä vanhan musiikin festivaalissa Hämeenlinnassa ensi viikolla.

– He ovat usein esiintyneet yhdessäkin, mutta tällä kertaa kumpikin on eri konsertissa, festivaalin taiteellinen johtaja Jarmo Sermilä sanoo.

Pianotaiteilija Tuija Hakkila konsertoi viulisti Sirkka-Liisa Kaakisen kanssa keskiviikkona 9.10. Hämeen linnan kuninkaansalissa. Ohjelmassa on “vanhan musiikin vahvaa ydintä” eli yleisöystävällistä Mozartia, C.P.W. Bachia ja J. Haydnia.

Huilutaiteilija Mikael Helasvuo on solistina festivaalin 25-vuotisjuhlakonsertissa, joka on päättää tapahtuman sunnuntaina 13.10.

Konsertin orkesterina on Musiikkia Linnassa -juhlakonserttia varten koottu Ensemble Nylandia. Se on nuorten barokkimuusikoiden yhteenliittymä, jonka soittimet matkivat varhaisia esikuviaan.

Esimerkiksi Mikael Helasvuon poikkihuilu on tarkka kopio Preussin kuninkaan opettajan instrumentista.

Linnan voittanutta …ei löydy

Musiikkia Linnassa -tapahtuma palaa alkujuurilleen siinäkin mielessä, että pääosa konserteista pidetään Hämeen linnassa.

Vain Hämeenlinnan kaupunginorkesterin avajaiskonsertti 8.10. soitetaan Palokunnantalolla ja Ensemble Nylandian päätöskonsertti Hämeenlinnan kirkossa.

Tapahtuma sai alkunsa 1989, kun Hämeen linna -toimikunta tilasi Tuija Hakkilalta tapahtuman elävöittämään peruskorjattua keskiaikaista linnaa.

Vuodesta 1991 tapahtumasta on vastannut Musiikki Linnassa -yhdistys.

Neljännesvuosisadan aikana tapahtuma on kokeillut eri konserttipaikkoja ympäri Hämeenlinnaa. Linnan voittanutta ei hevin löydy, vaikka sen pienehköihin saleihin mahtuu rajoitetusti yleisöä.

Linnassa kuullaan tänä vuonna muiden muassa sopraano Pia Freundin, vanhan musiikin yhtyeiden Milargon ja Opus X:n sekä Core-kvartetin esityksiä.

Sponsorit …vähissä

Suomen pitkäikäisimpiin vanhan musiikin festivaaleihin kuuluva Musiikkia Linnassa on sinnitellyt pienen budjetin varassa. 2000-luvun alkupuolella tapahtuma oli jo vähällä nyykähtää hengiltä, mutta se saatiin kuin saatiinkin uuteen nousuun.

– Tällä hetkellä menee ihan hyvin, mutta sponsorien saaminen on todella tiukalla. Tukea saisi tulla laajemmalta, Musiikkia Linnassa -yhdistyksen puheenjohtaja Matti Niikkula sanoo.

Festivaali saa tänä vuonna rahaa Hämeenlinnan kaupungilta, opetusministeriöltä, taidetoimikunnalta sekä muutamalta hämeenlinnalaiselta yritykseltä. (HäSa)

Musiikkia Linnassa -festivaali Hämeen linnassa 8.–13.10.

Menot