Kanta-Häme

Musikaalin hölmöilevä poliisikaksikko

Vanajasalissa kevään pyörivän romanttisen jännityskomediamusikaalin virkavaltaa edustavat muusikko-näyttelijä Juha Junttu ja näyttelijä Juha-Pekka Mikkola. Poliisikaksikko on Tom Jonesin kappaleisiin perustuvassa musikaalissa tietysti gangsterimaailman vastapainona.

Molemmat ovat Hämeenlinnan teatterissa vierailijoita, mutteivät paikallisille tuntemattomia musiikin ammattilaisia: Junttu esiintyi Villit vuodet -näytelmän yhtenä erikoisvierailijana, Mikkola puolestaan näytteli ja lauloi kesäteatterikauden 2006 Tapio Rautavaarana Kaupunginpuistossa.

Kaksikko on aikaisemmin tehnyt aikaisemminkin yhteistyötä tieteiselokuvan kuvauksissa, joten miehet eivät olleet musikaalia aloittaessaan toisilleen entuudestaan tuntemattomia.

Harjoituskauden aikana kaksikolle on voimistunut erittäin vahvaksi käsitykseksi se, että Hämeenlinnan teatterissa on näyttelijän kannalta mukava ja mielekäs työilmapiiri hyvän lopputuloksen kannalta. Nyt käsillä olevassa musikaalissa saa kaiken lisäksi vedellä isolla pensselillä.

Juha Junttu tunnetaan teatterilavojen ohella muusikkona, joka on säveltänyt sekä teatterille että levyille.

– Itseltäni tulee tammi-helmikuun vaihteessa ulos singlelevy, kuukautta myöhemmin laajempi cd. Se vie nyt tämän Hämeenlinnan musikaalin kanssa kaiken ajan, Junttu sanoo uransa toisesta soololevystään. Horsepowerin kanssa levyjä on takana jo useampia.

Muun muassa Eurooppa 4:ssä ja Helsingin kaupunginteatterissa näytellyt Junttu sanoo oman roolijakonsa musiikin ja teatterin kesken menevän tilanteiden mukaan, mutta pääasiassa musiikki edellä.

– Soololevyn tekeminen on hieman sellainen hyppy tuntemattomaan, koska ei voi tietää millaisen vastaanoton saa. Siinä on aina omillaan ja yksin yleisön edessä.

– Teatterissa on periaatteessa aina ympärillä työkaverit, lavasteet ja muut puitteet, Junttu vertailee kahta kulttuuriin eri kenttää.

– Molemmista pidän, siksi teen töitäkin kahdella rintamalla, jotka voi hyvin usein myös yhdistää, esimerkkinä vaikka Juicen rooli kesäteatterissa.

Hevimusikaalin ohjaajana
Hämeenlinnan musikaalissa Juha Juntun esimiehenä roolissaan häärivä Juha-Pekka Mikkola omaa teatteriurallaan jo yhden ainutlaatuisen saavutuksen – hän ohjasi vuoden alussa Turussa maailman ensimmäisen hevimusikaalin.

– 1827 Infernal Musical oli hieno ja haastava projekti, jonka pääsin työstämään ideastani näyttämölle. Mutta minä olen perimmiltäni näyttelijä, se on minun päätyöni, myös tv-sarja Salattujen elämien lääkäri Mäkelänä tunnettu Mikkola sanoo. Ensi kesänä miehellä on Linnateatterissa vuorossa Kekkosen rooli.

Raisiosta kotoisin olevaa Mikkolaa esiintyminen on kiehtonut aina. Viimeisin sysäys oli legendaarisen tv-sarjan Nyhjää tyhjästä Raision harrastajateatteriin synnyttämät improvisaatioesitykset:

– Siellä varmistui ammatinvalinta lopullisesti.

Mikkolaa kiehtoo teatterissa esiintymisen ohella ihmismielen tutkailu.

– Jokainen näyttelijä tekee roolista aina omannäköisensä, tulkitsee tekstin ja henkilön eri tavalla kuin joku toinen. Tietysti ohjaaja vaikuttaa myös lopputulokseen.

Mikkola sanoo nauttivansa työstään täysin rinnoin aina silloin kun kokonaisuus toimii hyvin.

Sekä Junttu että Mikkola sanovat istuvansa teatterikatsomossa silloin kun oma työ antaa siihen mahdollisuuden.

– Kyllä minä käyn teatterissa puhtaasti katsojana, en tutkaile miten esitys on rakennettu, Junttu sanoo.

Samaa vakuuttaa Mikkola: – Jos homma ei joskus toimi kunnolla, silloin kyllä pohtii, että mikäs tässä on vialla. Muuten vain nauttii esityksestä.

Juttu on julkaistu Hämeenlinnan Viikkouutisissa 27.1.2012.

Päivän lehti

27.1.2020