Kanta-Häme

Musta herkku saa oman festivaalin

Musta herkku eli lakritsi saa Suomessa kaikkien aikojen ensimmäisen oman festivaalinsa. Lakritsi- ja salmiakkifestivaali järjestetään tulevana lauantaina Helsingin Katajanokalla Wanhassa Satamassa.

Suomalaiset ovat tunnetusti suuria salmiakin ja lakritsin ystäviä, mutta siitä huolimatta tämäkin tapahtuma rantautuu meille Ruotsista.

Länsinaapurissamme festivaali on järjestetty vuodesta 2009 alkaen, ja viimeksi tapahtuma keräsi viikonlopun aikana jo 10 000 kävijää. Siksi on korkea aika saada oma lakujuhla Suomenlahden tälle puolelle.

– Festivaalimme tuntuu todella tervetulleelta. Esimerkiksi Suomen lakritsiteollisuus on ottanut tapahtuman sydämellisesti vastaan, iloitsee festivaalin järjestäjä Tuija Räsänen. Hän perusti aikoinaan myös Ruotin vastaavan tapahtuman.

Laku ruuassa kiinnostaa

Makeisvalmistaja ovat mukana festivaalilla sankoin joukoin. Festivaaliyleisölle on luvassa sekä klassikoita, uutuuksia että palkittuja tuotteita. Lisäksi kävijät voivat osallistua lakritsiaiheisiin työpajoihin ja maistajaisiin sekä tutustua näyttelyihin. Luvassa on myös vinkkejä leivontaan ja ruuanlaittoon.

– Festivaalin tarkoituksena on levittää lakritsin ilosanomaa ja tietoa siitä, mitä lakritsi oikeastaan on. Pienenä en esimerkiksi tiennyt, että lakritsin maku juontuu juuresta eli luonnosta, sanoo Räsänen, joka on viiden vuoden ajan pitänyt esitelmiä aiheesta.

Lakritsi- ja salmiakkifestivaalilla on myös facebook-sivu, joka on lyhyessä ajassa kerännyt lähes 1 000 tykkäystä. Erityisen suurta kiinnostusta on herättänyt lakritsin käyttö maunantajana suolaisissa ja makeissa ruuissa.

Festivaalin pääyhteistyökumppani on Fazer, joka on valmistanut mustaa herkkua 1920-luvulta asti. Lakritsifestivaalille on tulossa ainakin parikymmentä näytteilleasettajaa ja sinne odotetaan tuhansia kävijöitä. (HäSa)

Lakritsifestivaali Helsingissä Wanhassa Satamassa (Katajanokka, Pikku Satamakatu 3-5) 10. toukokuuta kello 10-18.

Mainos