fbpx
Kanta-Häme

Musta maa ei jouluiloa latista

Joulupukin ajama Vekka liikenteen bussi etenee keskiviikkona vauhdikkaasti Aulangolta kohti Luolajaa, mutta pukin käsi ehtii silti nousta iloiseen tervehdykseen. Linja 13 sai vuoden tauon jälkeen tervetulleen kiireapulaisen joulupukista, kun ajomestari Tomi Vasiljev soitti hätäpuhelun Hämeenlinnasta korvatunturille.

Pukille pesti oli mieluinen ja mieluinen se oli myös Aulangontieltä kyytiin hypänneelle Marialle.

– Vielä kun vaan rypyt siliäisivät ihmisten otsalta edes jouluna.

Hämeenlinnan keskusta näyttää aatonaatona hiljaiselta. Katinalan lihakaupan pieni myymälä on ollut täynnä jo kolme päivää.

– Minä ostan kinkkua vain muutaman siivun, sillä syön jouluna karjalanpaistia. Säällä ei ole minun joulunviettooni niinkään merkitystä, Johanna Kuisma sanoo.

Tarja Vihervaaran mukaan joulu on kaupalle kiireisintä aikaa.

– Suurin osa ostaa nykyisin viiden tai kuuden kilon kinkun. Moni ostaa sen vielä valmiiksi paistettuna, sillä jouluna halutaan päästä vähän helpommalla, Vihervaara sanoo.

Kinkun suosiolle ei näy loppua. Nyt syödään kinkkua myös keskellä kesää.

– Kun ACDC esiintyi Kantolassa viime kesänä, ostettiin meiltä ensimmäiset kinkut. Täytyy varautua samaan myös ensi kesänä, Vihervaara nauraa.

Luolajassa joulukuusia kotipihallaan kauppaava Erkki Paronen on ihmeissään kuusien huonosta menekistä.

– Minulla oli myynnissä sata kuusta ja puolet on vielä myymättä, Paronen sanoo.

Paronen alkoi myydä joulukuusia, kun hän jäi 15 vuotta sitten eläkkeelle. Hän hankki hoitoonsa pätkän sähkölinjaa ja kaataa nyt linjalta kuusia.

– Minulla menee kaikki aika joulukuusiin, Paronen naurahtaa.

Menot