Kanta-Häme

Mustajoutsen hätkähdytti Tammelassa

Valkoisten laulujoutsenten seurasta löytyi perjantaina harvinainen vieras, mustajoutsen. Erikoisen näköinen lintu liikkui perjantaipäivän ajan kakkostien varren peltoaukeilla Riihivalkaman kylän tuntumassa.

Mustajoutsen saapui Suomeen keskiviikkona laulujoutsenten mukana. Tuolloin lintu havaittiin muuttomatkalla kahdesta eri paikasta Paraisilla.

Mustajoutsen (Cygnus atratus) on hieman laulujoutsenta pienempi, nimensä mukaisesti lähes kokonaan musta lintu. Sen siipisulat ovat valkoiset ja nokka punainen. Laji on kotoisin Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Euroopassa sitä tavataan tarhakarkulaisena. Pieniä luonnonvaraisia kantoja on karkulaisten jäljiltä muodostunut muun muassa Puolaan ja Hollantiin.

Suomeen mustajoutsen on eksynyt useita kertoja ennenkin. Sitä ei kuitenkaan tiettävästi ole aiemmin havaittu Kanta- tai Lounais-Hämeessä.

Sen sijaan tuttuja laulujoutsenia on Kanta-Hämeessä jo runsaasti. Toistaiseksi suurimmat kerääntymät on havaittu Hausjärvellä, missä on pariltakin paikalta laskettu yli sata lintua. (HäSa)