Kanta-Häme

Mustalaismusiikkia tutulla poljennolla

Vuodet näyttävät tehneen vain hyvää Hortto Kaalon perustajajäsenelle, 63-vuotiaalle Feija Åkerlundille.

Hän sai valtion taiteilijaeläkkeen vuonna 2007, mutta eläkepäivistä ei ole tietoakaan – vauhti sen kun vain kiihtyy. Nyt yhtye on startannut 40-vuotisjuhlakiertueelleen, joka vierailee myös Hämeenlinnan Verkatehtaalla 13. joulukuuta.

– Poljento on yhä sama, kun samat miehet tekevät musiikkia. Meillä on oma, tunnistettava soundi, joka syntyy kitaroiden soinnista. Kukaan muu ei rytmitä musiikkia kitaralla samalla tavalla, Åkerlund kuvailee.

Ei koskaan mustalaisten suosiossa

Kokoonpano ei tosin ole enää aivan alkuperäinen, mutta biisien teosta vastaa pääosin sama parivaljakko kuin aluksikin: Marko Putkonen sanoittaa ja Feija Åkerlund säveltää. Vuodesta 1976 kokoonpanoon on kuulunut myös Iris Ellen Åkerlund.

Tällä kokoonpanolla yhtye keikkaili aktiivisesti 12 vuotta, minkä jälkeen jäsenet aloittivat päivätyönsä muualla. He ovat kuitenkin esiintyneet säännöllisesti festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla.

Yhtye on ensimmäinen Suomessa kultaa saanut mustalaisorkesteri. Kultalevyjä on kaksi.

”Musiikki on universaalia”

Vaikka yhtye koostuu mustalaisista, suosio perustuu kuitenkin valkolaisiin faneihin.

– Mustalaiset eivät ole pitäneet meitä mustalaisina, koska meillä on sekalainen tausta. Jos nyt sanon, että 40 vuoden aikana meidän keikoilla on käynyt sata mustalaista, niin siinä on jo puolet liikaa, Åkerlund kuvailee.

Yhtyeen romaninkielinen Hortto Kaalo -nimi tarkoittaa suomeksi oikeaa mustalaista.

Kitaravirtuoosi ei osaa sen kummemmin selittää, mistä suosio kantaväestön keskuudessa johtuu.

– Musiikki on universaalia. Jos siitä pitää, se ei haittaa, mitä rotua on. Sanat eivät edes riitä kertomaan, mitä musiikki ihmisille tekee, Feija Åkerlund miettii.

Yhtye on päässyt pitkälle alkuajoista.

– Soitimme jossain kadunkulmassa ja ihmiset antoivat rahaa, että saimme ostaa viiniä, Åkerlund nauraa.

Hän kuitenkin vakavoituu, kun häneltä kysyy mielipidettä Romaniasta Suomeen rantautuneista mustalaiskerjäläisistä.

– En ymmärrä, miten ihmiset kehtaavat kerjätä polvillaan. Hävettää heidän puolestaan. Se olisi eri asia, jos tekisivät jotain työtä rahan eteen.

Hän kertoo maailmaa kierrellessään käyneensä myös Romaniassa, jossa mustalaisten olot ovat todella kurjat.

– He asuvat maakuopissa ja etsivät ruokaa kaatopaikoilta. Heillä on myös ihmeellinen kastijako. Voin romanina sanoa, että on kaksinkertainen lottovoitto syntyä Suomeen.

Kitaraa rämpyttämällä ammattilaiseksi

Feija Ålkerlundilla on ollut onni syntyä taiteelliseen sukuun. Suvussa on 11 ammattimuusikkoa, joista lähes kaikki ovat levyttäneet. Muun muassa hänen siskonsa on laulaja Anneli Sari.

Ensimmäinen instrumentti Åkerlundilla oli mandoliini, jonka hän otti käteensä 5-vuotiaana. Kitaraksi se vaihtui 9-vuotiaana.

– Soitin varmaan 15 tuntua vuorokaudessa. Mutsi sanoi, että älä hyvä lapsi rämpytä, muistelee Åkerlund, joka toimii myös kitaransoitonopettajana.

Inspiraatiot iskevät hänelle juuri ”rämpyättäessä” tai Marko Putkosen sanoitusten innoittamina.

Hortto Kaalolta on tullut kahdeksan levyä, joista tuorein on lokakuun alussa julkaistu Hortto Kaalo – Legenda 40 v. Juhlakonsertti Kansallisteatterissa houkutteli paikalle 900 kuulijaa.

– Ihmiset vuoroin nauroivat ja itkivät. Se keikka oli aivan uskomaton. Tuli olo, että mähän tunnen kaikki nää ihmiset, Åkerlund kuvailee.

Yhteishenki on edelleen hyvä

Kaikkien yhteisten vuosien jälkeen horttokaalolaisten kemiat toimivat yhä hyvin yhteen, vakuuttaa Åkerlund.

– Se on käsittämätöntä. Keikkailuhan tässä homma on sitä hauskinta. Matkustamista ja hotelleissa makaamista en oikein kestä.

Yhtyeen 40-vuotiskiertueella kuullaan luonnollisesti kappaleita vuosien varrelta, mutta myös muutamia uusia biisejä.

Lisäksi kiertuueella vierailevana tähtenä on Amadeus Lundberg, joka valittiin tangokuninkaaksi Seinäjoen Tangomarkkinoilla vuonna 2009. Hän esittää muutaman kappaleen yksin sekä yhdessä Hortto Kaalon kanssa.

– Hän on superlahjakas! Hänellä on niin mahtava ääni, että hänestä tulee varmaan oopperalaulaja, Feija Åkerlund kehuu. (HäSa)

Hortto Kaalon 40-vuotisjuhlakonsertti, vierailijana Amadeus Lundberg Hämeenlinnan Verkatehtaalla to 13.12. klo 19.

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic