Kanta-Häme

Mustat levyt hiipuu pois

Tämän kuukauden jälkeen sitä ei enää ole, nimittäin palvelevaa ja monipuolista äänilevyjen erikoisliikettä Hämeenlinnassa, josta saa muutakin kuin listamusiikkia.

– Syy on ihan selvä: levyjä ei vain mene tarpeeksi kaupaksi, toteaa Kirkkorinteen Mustien levyjen yrittäjä Tuomas Ryhänen.

– Pienten yksityisten levyliikkeiden kuolema on kansainvälinen trendi. Juuri luin artikkelin, jonka mukaan Englannissa sulkee ovensa kolme indie-kauppaa viikossa.

Ryhäsen mukaan kyse ei ole ainoastaan siitä, että nuorempi väki lataa musiikkinsa netistä.

– Musta tuntuu, että koko musiikin kuluttamiskulttuuri on muuttunut.

– Enää ei anneta arvoa levykokonaisuudelle, vaan yksittäiset biisit on se juttu. Sinkkuja ladataan puhelimeen, katsotaan Youtubesta ja musiikkia kuunnellaan kappale kerrallaan, Ryhänen arvioi.

Katumusasiakkaat

Mustien levyjen asiakaskunta on koostunut alakulttuurimusiikin harrastajista, kun viime vuosina merkittävään levymyyntiin ovat yltäneet vain yksittäiset hitit. Vain elämää -levy löi kaikki ennätykset viime vuonna.

– Nämä ovat hyvin mystisiä asioita. Vain elämää oli tv-ohjelman ja valtavan julkisuuden sivutuote, Tuomas Ryhänen ja työharjoittelija Elias Laurila muistuttavat.

Miesten mukaan heille joinain kuukausina vinyylilevyjen ostajat ovat olleet suurempi asiakaskunta kuin cd:n kuuntelijat.

– Vinyyli ei koskaan kuole. Sillä on esineenä enemmän arvoa kuin cd:llä, Ryhänen sanoo.

– Monet asiakkaistamme ovat olleet sitä sukupolvea, joka hävitti vinyylinsä cd:n tieltä 1990-luvulla, mutta katuvat nyt ja keräilevät niitä takaisin.

Ikävöintiä haetaan

Ryhänen ei vielä tiedä, mitä aikoo tehdä lyhyehkön levykauppiasuransa jälkeen.

– Tämä on ollut enemmän kulttuuri- ja harrastustoimintaa. Musiikki on iso osa elämääni, joten varmaan sen parissa tulee touhuttua jatkossakin.

Hän toivoo, että vielä joskus joku pistää ihan oikean levykaupan pystyyn Hämeenlinnassa.

– Jokaisessa itseään kunnioittavassa kaupungissa pitäisi olla levykauppa!

– Toivon, että ihmisille tulee ikävä meitä. Ettei ole turhaa työtä ainakaan tehty, Ryhänen virnistää.

Mustien levyjen hautajaisia vietetään lauantaina 30. maaliskuuta.

– Loput levyt myydään uloskantohintaan, kallistellaan muistomaljoja ja ovet ovat auki myöhään asti. Live-musiikista vastaa Inmates, Ryhänen kertoo. (HäSa)

Uusimmat