Kanta-Häme

Mustatiira piipahti Hattelmalanjärvellä

Mustatiira lenteli hyönteispyynnissä keskellä järvenselkää melko etäällä lintutornista. Kuva: Erkki Laine
Mustatiira lenteli hyönteispyynnissä keskellä järvenselkää melko etäällä lintutornista. Kuva: Erkki Laine

Hattelmalanjärveltä löytyi maanantaiaamuna harvinainen lintuvieras mustatiira. Komea juhlapukuinen lintu viivähti hyönteispyynnissä kalatiirojen joukossa koko päivän, jolloin kymmenet lintuharrastajat ehtivät nähdä vieraan lintutornista.

Mustatiira on selvästi kalatiiraa pienempi. Sen pää ja rinta ovat mustat ja selkäpuoli tasaisen tummanharmaa. Myös nokka ja koivet ovat mustat.

Kanta-Hämeessä mustatiira on satunnaisvieras, josta on parikymmentä aiempaa havaintoa. Hattelmalanjärvellä laji on vieraillut aiemmin vain kolmesti, vuosina 1969, 1996 ja 2012.

Mustatiiroja pesii Suomessa vain joitakin kymmeniä pareja lähinnä Länsi- ja Kaakkois-Suomen sekä Pohjanmaan rehevillä lintujärvillä. Länsi- ja Keski-Euroopan pesimäalueilla mustatiira on taantunut monin paikoin kosteikkojen kuivatuksen takia.

Kanta-Hämeessä saatiin maanantaina myös makupaloja arktisesta muutosta, kun kaakkoistuuli painoi Venäjän tundralle matkaavia hanhiparvia sisämaahan. Useita satojen valkoposkihanhien parvia nähtiin päivän kuluessa ainakin Hämeenlinnassa ja Riihimäellä. HÄSA

Päivän lehti

9.7.2020