Kanta-Häme

Muusana Sika-Possu Wagner ja viisi bulldoggia – katso video Sari Salaksen taidenäyttelystä

Sari Salas kokosi 70 taulun taidenäyttelyn vanhaan navettaan Pirttikoskella.
Sari Salaksen ladossa järjestetään taidenäyttely. Taitelijan itsensä paitaa koristaa muusa Sika-Possu Wagner. Kuva: Riku Hasari
Sari Salaksen ladossa järjestetään taidenäyttely. Taitelijan itsensä paitaa koristaa muusa Sika-Possu Wagner. Kuva: Riku Hasari

Navetan ovella taidenäyttelyn ensimmäisenä piirroksena vieraita tervehtii kuva edesmenneestä Moona-bulldoggista. Kuva on yksi 70 taulusta, joita näyttelyn kuraattori, taiteilija ja tarjottavien leipoja Sari Salas on kymmenen vuoden aikana tehnyt.

Näyttelyn aiheina ovat minipossut ja bulldoggit, eli siis Salaksen ja hänen miehensä rakkaat lemmikit.

– Meillä on ollut englanninbulldoggeja vuodesta 2000 ja suurin osa näyttelyn tauluista esittää niitä. Kuten hienoissa näyttelyissäkin, olen tehnyt vieraille listan tauluista ja niiden vuosiluvuista.

Kaikista maalauksista löytyy kärsät ja kuonot, myös ihmistä esittävissä myytävissä muotokuvissa, joissa ne toimivat ikään kuin taiteilijan signeerauksena. Lemmikkejä esittäviä tauluja Salas ei laita myyntiin, sillä niiden tunnearvo on tekijälleen korvaamaton.

Taidenäyttely on ensimmäinen, jonka Salas järjestää. Aiemmin taulut ovat olleet koristeina pääasiassa Sika-Possu Wagneriksi ristityn minipossun huoneessa. Possu asuu sisällä omassa huoneessaan, sisäsiistiksi se oppi aivan itsestään jo ensimmäisen kesän aikana.

Salaksen omien teoksien lisäksi näyttelyssä on myynnissä Kuusamossa asuvan taitelija Esa Leppäsen possuaiheita. Leppäsen naivistiset possut ovat saaneet muotonsa metalliosista, joiden alkuperäinen tarkoitus oli olla jotain aivan muuta kuin possun ruumiinosa. Leppäsen hitsipillin alla uuden elämän voi saada vaikkapa entinen marjanpoimuri.

Naivismia vai ei?

Salas itse ei ole varma siitä kokeeko hän töiden edustavan naivismia.

Huomiota naivistien sivustoilla on kuitenkin saanut esimerkiksi maalaus, jossa Sika-Possu Wagner ja Salaksen mies ovat rinnakkain. Salaksen mies keksi sille nimen: Kuin kaksi marjaa.

Kolmivuotias Sika-Possu Wagner koristaa myös Salaksen t-paitaa. Paitoja näyttelyssä ei taulujen tavoin myydä, ne ovat niin henkilökohtaisia.

– Olemme harrastaneet moottoripyöriä jo noin 30 vuotta. Ihmiset luulevat aina, että mieheni on kovin tatuoitu. Ei hän ole, mutta kun Sika-Possu Wagner muutti meille, hän otti pian käsivarteensa possutatuoinnin.

Näyttelyn bulldogg-aiheet esittävät Salaksen edesmenneitä bulldoggeja sekä tuvan ilopilleriä, edelleen elossa olevaa Turo-bulldoggia. Kuva: Riku Hasari
Näyttelyn bulldogg-aiheet esittävät Salaksen edesmenneitä bulldoggeja sekä tuvan ilopilleriä, edelleen elossa olevaa Turo-bulldoggia. Kuva: Riku Hasari

Jokainen bulldoggi on omanlaisensa

Lyijykynällä ja tusseilla Salas on piirtänyt jo vuosia. Viime syksynä hän osti öljyvärit ja alkoi maalata possu- ja koira-aiheita myös niillä.

– En ole halunnut korjata ensimmäisiä töitäni, vaan haluan että ne ovat sellaisia kuin niistä tuli silloin. Maalaukset ovat suunnilleen kronologisessa järjestyksessä, jotta niistä huomaa kehityksen.

Mallien Salas kertoo eroavan persoonallisuudeltaan paljon. Piitu-bulldoggi oli voimakas lauman johtaja, Moona puolestaan nuorempana rasavilli. Talon nykyinen bulldoggi Turo on kaikkien kaveri ja Turon kaveri on pörröinen vahtikoira Helmi.

Salas ei osannut maanantaina päivällä arvioida kuinka paljon väkeä avajaisiin saapuu. Avajaisiin on varattu 160 palaa Snickers-piirakkaa, ja sen lisäksi tarjoillaan kahvia.

– Kaikki, jotka ovat tulossa, ovat tervetulleita. Tulee sitten paljon tai vähän.

Seuraavan kerran näyttely on auki lauantaina ja sunnuntaina. Sitten tulee kuukauden tauko, jonka jälkeen 1.–4. elokuuta näyttely on taas auki. Taiteen ohessa Salas pitää pihalla myös kirpputoria, jossa hän myy omia tavaroitaan pois. HÄSA

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic