Kanta-Häme

Muusikon palkan pitää riittää pitkään

YUP-yhtyeen nokkamiehellä, sanoittajalla ja säveltäjällä Jarkko Martikaisella oli tällä viikolla palkkapäivä, kuten myös noin 9300 muulla musiikin ammattilaisella.

Säveltäjäin tekijänoikeustoimisto Teosto tilitti kotimaisille musiikintekijöille ja kustantajille vuoden pääkorvaukset, yhteensä noin 16 miljoonaa euroa.

Pääosin viime vuonna kerätyistä musiikin esityskorvauksista koostuva summa kuulostaa suurelta, mutta valtajoki haaraantuu hyvin pieniksi puroiksi. Keskimääräisen esityskorvauksen suuruus on noin 1 200 euroa ja tallentamiskorvaus vaivaiset 260 euroa.

Riihimäellä asuva Martikainen lienee kotiseudullaan yksi eniten korvauksia kuitanneista, vaikka tänä vuonna tilipussi jäikin parhaista vuosista. Yksittäisen tilin pitää riittää pitkään.

– Hyvinä vuosina korvaukset ovat muodostaneet pääosan tuloista ja huonoinakin puolet. Niitä sitten jaetaan loppuvuoden ajalle, joskus seuraavallekin.

Martikaisen tuotanto omalle yhtyeelle, soolona ja muille artisteille on laaja, mutta teostot tulevat artistin mukaan hämmentävän pienestä osasta kokonaisuutta. Vuodesta toiseen suosituimpia Martikaisen biiseistä niiden tuottamien korvausten perusteella ovat hitit Meitä odotellaan mullan alla ja Rakkaus on pesti hulluuteen.

– Se mikä jää radioiden soittolistoille ja lainabiiseinä pyörimään, tuo suurimman osan tilistä.

Aurinko ei paista kaikille

Korvauksista tehdään vuosittain kohujuttuja taiteilijoiden ”valtavista” tienesteistä. Lööpit risovat Martikaista.

– Tämä on niin pieni maa, ettei aurinko paista vuosittain kuin muutamalle, joita menestyksen kultasormi on viime aikoina koskettanut. Tosiasia on, ettei suomalainen taiteilija ole äveriäs. Ammattimuusikko tienaa paremmin kuin Siwan kassa mutta keskimäärin vähemmän kuin ahkera putkimies, Martikainen vertaa.

Martikainen on joskus yrittänyt herättää julkista keskusteluakin muusikoiden ja muiden taiteilijoiden turvattomasta tilanteesta varsinkin työttömyyden iskiessä.

– Moni luulee yhä, että skeidaa kankaalle lätkimällä tienaa helposti tuhansia.

Suomalaisen soittaminen vähenee

Teoston tietojen mukaan ulkomainen musiikki soi yhä vähemmän Suomessa. Viime vuonna kaikesta Suomessa esitetystä musiikista hieman yli 61 prosenttia oli kotimaista. Vielä vuonna 2011 esitetyn musiikin kotimaisuusaste oli 66 prosenttia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kotimaisen musiikin esittäminen vähenee radioissa sekä jääkiekko-otteluissa ja muissa suurissa yleisötapahtumissa.

– Jossain määrin idealistina harmittaa, ettemme ole enemmän samanlaisia kuin omaa kieltään arvostavat ranskalaiset. Pitää nostaa itse omaa häntää koska ei sitä kukaan muukaan tee. Vai kuka muu suosisi suomen kieltä kuin suomalaiset? (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic