Kanta-Häme

Muusikot lomailevat Hauholla

Hauhon musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, sellisti Mikko Ivars ei ole innostunut tiukan teeman mukaan rakennetuista musiikkijuhlista.

– Se voisi olla liian työlästä muusikoille kesken kiireisimmän esiintymiskauden, hän sanoo.

Niinpä Ivars ja tapahtuman toinen taiteellinen johtaja, alttoviulisti Olli Kilpiö ovat laatineet ensi kesän festivaaliohjelman tutun kaavan mukaan. Ensin mietitään, ketä halutaan kutsua esiintyjiksi. Sen jälkeen kysytään, mitä vieraat haluaisivat soittaa.

– Usein kartanokonserteissa pakkaa myös hiukan sekoitetaan, Ivars sanoo. Muusikot soittavat epätavallisissa kokoonpanoissa ja innostuvat lomatunnelmissa esittelemään ehkä hiukan tavallisuudesta poikkeavaa ohjelmistoakin.

Korviketta …Kuhmolle

Hauhon musiikkijuhlien teematon festivaaliohjelmisto ei ole kuitenkaan koskaan tarkoittanut epämääräistä sillisalaattia. Luvassa on korkeatasoinen kamarimusiikin festivaali, jonka maine on Hämeenlinnan seudulla kasvanut suorastaan ”Kuhmon korvikkeen” mittoihin.

Hauholle ehtivät kiireiltään esiintymään muun muassa cembalisti Elina Mustonen lintuaiheisine ohjelmistoineen sekä ympäri maailmaa kysytty jousikvartetti Meta4.

Virtuosi di Kuhmo jatkaa tapahtuman nimikko-orkesterina. Tällä kertaa se esiintyy kuuden hengen sekstetti-kokoonpanona. Hauhon kirkossa kuultavan konsertin ohjelmassa on muun muassa Aarre Merikannon Schott-konsertto 1920-luvulta.

Vuoden nuorena taiteilijana esitellään Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla opiskelevista lahjakkaista soittajista koottu Borea-kvartetti.

Ei Lammille …ainakaan vielä

Kesän 2014 konsertteja pidetään Hauhon Hahkialan kartanon lisäksi Rengon, Hauhon, Hämeenlinnan ja Hattulan kirkoissa.

Mikko Ivarsin mukaan festivaalia levitetään mahdollisuuksien mukaan jatkossakin koko Hämeenlinnan alueelle.

Esimerkiksi Hattulan ja Rengon konsertit ovat jo vakiintuneet ohjelmistoon. Hämeenlinnassa konserttipaikka on vaihdellut Vanajan ja Hämeenlinnan kirkkojen sekä palokunnantalon välillä.

Myös Lammilta ja Kalvolasta on esitetty toivomuksia konserteista. Ivarsin mukaan nykyisellä konserttimäärällä ei kuitenkaan ole enää mahdollista laajentaa aluetta.

– Kaikki on lähtenyt paikasta. Ensin on kokeiltu esiintymispaikkoja, ja joihinkin olemme kotiutuneet, hän sanoo.

Talvikonsertti …soi klubilla

Ensi kesän musiikkijuhlia odotellessa Hahkialan kartano järjestää toista kertaa ”talvikonsertin” lauantaina 22.3. kello 20.

Hahkialan kartanon makasiiniklubilla esiintyy helsinkiläisistä klassisen musiikin ja kansanmusiikin ammattilaisista koottu yhtye Tjango. Se esittää musiikkia tangon, bossa novan ja swingin maailmoista.

Sunnuntaiaamuna kello 10 on lisäksi RSO:n muusikoiden brunssikonsertti kartanon salissa.

Kartanossa voi viettää koko viikonlopun tai ostaa liput erikseen kumpaankin konserttiin. (HäSa)