fbpx
Kanta-Häme

Muusiton kausi kestää tavallista kauemmin

Muusiin ja laatikoihin sopiva jauhoinen perunalaatu loppuu kaupoista aina elokuun tienoilla. Tänä vuonna kotitalouksille on tarjolla vain kesäkauden uusia perunoita tavallista kauemmin, kun uutta satoa nostetaan vasta syys–lokakuussa.

Hauholaisen maanviljelijä Janne Kleemolan mukaan vanhaakin perunaa on varastossa, mutta työt on nyt keskitetty uusien satojen nostoon.

– Viime vuoden satoa on vielä, mutta se on lähinnä menossa metsään.

Vanhempi jauhoinen peruna alkaa olla jo niin vanhaa, että osa kaupoista ei edes yritä saada sitä valikoimiinsa, vaan odottelee uutta satoa.

Pro Agrian kehityspäällikkö Maarit Karin mielestä vanhan sadon pitäisikin olla syötynä tähän aikaan.

– Tämän on tosin hieman poikkeava tilanne, kun syysnosto on viivästynyt.

Hänen mielestään on hyvä, että perunalaareissa on vaihtuvuutta. Perunamuusin ystäville hän sanoo lohdutukseksi, että monissa kesälajeissakin alkaa jo olla jauhoisia perunoita. Sitä vain ei voi sanoa varmuudella, mistä sellaisen tunnistaa.

Huonolaatuista ei haluta tarjota

Tänä vuonna perunaa viljellään arviolta 22 700 hehtaarilla, mikä on 2 200 hehtaaria vähemmän kuin viime vuonna. Sen lisäksi viime vuoden satoa jäi sateiden takia nostamatta sadoilta hehtaareilta ja sama tilanne on edessä tänä syksynä. Hämeessä tilanne on hyvä, mutta Pohjanmaalla menetetään 10–20 prosenttia sadosta.

Kaikki tämä pienentää talviperunan saatavuutta.

Vanhaa perunaa ei tosin voi roikottaa kaupassa vain sen takia, että kuluttajat saisivat muusia ympäri vuoden.

– Vanha sato on myytävä, oli uutta tai ei. Perunan laatu ja siitä saatava hinta laskee, kun sato vanhenee, Kari selostaa.

Venäjänkauppaa ei voi syyttää

Suomalaista perunaa viedään etenkin Venäjälle ja jonkun verran myös Ruotsiin ja Tanskaan. Ulkomaanvientiä ei kuitenkaan voi syyttää siitä, että talviperunat ovat kaupoista huvenneet.

– Ulkomaanviennillä ei ole isoa merkitystä perunan riittävyyden kannalta. Perunaa viljellään erikseen kotimaan markkinoille ja vientiin. Suomalaisiin kauppoihin toimitetaan se, mitä on luvattu, kommentoi Suomen suurimman perunaviejän, Perunakauppa Luonnosta Oy:n myyntijohtaja Antti Kuusisto.

Kaiken lisäksi viime satokaudella perunaa vietiin Venäjälle vain noin 24 miljoonaa kiloa, mikä on puolet vähemmän kuin vuosien 2010 ja 2011 välisellä satokaudella. Tuolloin perunaa vietiin Venäjälle jopa 52 miljoonaa kiloa.

Kari arvioi, että tulevana talvena suurtalouskeittiöt joutuvat turvautumaan aiempaa enemmän tuontiperunaan, kun kotimaisen sato ei yllä viime vuoden tasolle. (HäSa)

Menot