Kanta-Häme

Muut eivät maksa Forssan shoppailua

Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) kannanotto tiistain Hämeen Sanomissa kummastuttaa hämeenlinnalaispoliitikkoja. Anttila totesi Hämeenlinnan seudun kuntien luistelevan keskussairaalan kustannusvastuistaan.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) kiistää näkemyksen.

– Tämä ei pidä paikkaansa. Kuntien yhteinen tilaajarengas neuvottelee sairaanhoitopiirin kehittämisestä ja rahoituksesta jatkuvasti ja kuntien maksuosuudet perustuvat käyttöön ja kustannuksiin, Vekka toteaa.

Hän muistuttaa, että juuri Anttilan edustama ja kehuma Forssan seutu käyttää poikkeuksellisen paljon ulkopuolisia sairaaloita.

– Niidenkin maksut on jyvitetty oikein, eivätkä muut kunnat maksa Forssan shoppailua. Lisäksi yhteispäivystyksen maksuosuuksia on juuri tarkennettu kohdentumaan aiempaa oikeudenmukaisemmin, Vekka sanoo.

Hän katsoo, että sote-uudistuksen läpiviemiseksi maakunnan kunnilta vaaditaan viisautta ja yhteistyökykyä.

– Sairaalan käytön vähentäminen jollain seutukunnalla puolestaan vaarantaa erikoissairaanhoidon tehokkaan toiminnan, kun tarvittava väestöpohja vähenee. Tätä voitaisiin kutsua vastuusta luisteluksi, Vekka painottaa.

Rautio kutsuu…itsensä Forssaan

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) korostaa positiivista yhdessä tekemisen merkitystä.

– Toivoisin, ettei keskustelu lähtisi maakunnan seutujen väliseksi nokitteluksi, sillä sairaanhoitopiiri tarvitsee koko meidän väestöpohjaa. Tilanne ei ratkea toisia syyttelemällä, vaan etsimällä ratkaisuja yhdessä, Rautio sanoo.

Hänen mukaansa Anttila on oikeassa siinä, että maakunnan seutujen täytyy löytää omat ratkaisunsa.

– Forssa on siinä pisimmällä ja meidän ilman muuta tulee ottaa heiltä oppia. Yhtä lailla seudun sisällä Hattula sanoo osaavansa hoitaa perusterveydenhuollon hyvin. Sehän on hirveän kiinnostavaa!

Hän tulkitsee Anttilan kannanoton ”jonkinlaisena hätähuutona”.

– Me olemme kaikki huolissamme tulevaisuudesta. Mieluusti kutsun Sirkka-Liisan samaan pöytään tai voin vaikka itse lähteä Forssaan. Istutaan samaan pöytään ja etsitään yhteiset ratkaisut näihin ongelmiin, Rautio sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

4.6.2020