Kanta-Häme

Muutakin kuin itsekseen oloa

– Voi, kun tällaista saataisiin Hämeenlinnaankin!

Näin huokaili yksi jos toinenkin hämeenlinnalaisdelegaation jäsen kierrellessään Setlementtiasuntojen Kotikorttelissa Helsingin Kalasatamassa.

Kyse oli kaupungin ikäihmisten vaikuttajaraadin järjestämästä tutustumisretkestä, johon osallistui myös esimerkiksi vanhusneuvoston ja yhdyskunta, ympäristö ja rakentaminen -vaikuttajaraadin edustajia.

Raatilaisten kiinnostus Setlementtiasuntoihin heräsi jo viime huhtikuussa, kun Setlementtiasunnot oy:n toimitusjohtaja Kimmo Rönkä esitteli heille yhtiönsä toimintaa. Silloin Rönkä myös kutsui hämeenlinnalaiset tutustumiskäynnille Helsinkiin.

Neljän talon kortteli

Viime keväänä valmistuneessa korttelissa on kaksi Setlementtiasuntojen taloa: vuokratalo ja asumisoikeustalo. Kummatkin on tarkoitettu senioreille eli yli 55-vuotiaille.

Lisäksi kortteliin kuuluu kaksi Op-Pohjolan rakennuttamaa taloa, joista toinen on vuokratalo ja toisessa on omistusasuntoja.

Tämä on Setlementtiasunnoille tyypillinen tapa toimia. Kimmo Rönkä sanoo, että Setlementtiasunnot tarvitsee kohteisiinsa aina yhteistyökumppaneita.

– Haemme rakentamisessamme korttelimaista kokonaisuutta. Se antaa lisäarvoa. Ilman yhteistyökumppaneita asukasmäärä jää liian vähäiseksi, hän sanoo.

Kalasatamassa yhteistyökumppanina on myös Invalidiliitto, sillä vuokratalossa on myös Validia-kodin 22 asuntoa.

Erityisen innoissaan Rönkä on Setlementtiasuntojen seuraavasta kohteesta, jonka rakentaminen on alkamassa Helsingin Jätkäsaaressa. Siellä muina rakennuttajina ovat Asuntosäätiö ja opiskelija-asuntoja rakennuttava Hoas.

Ylimääräinen huone jokaiselle

Setlementtiasunnot korostaa toiminnassaan yhteisöllisyyttä. Esimerkiksi Kalasataman kahdessa talossa on runsaasti yhteistä asukastilaa. Lisäksi toisessa talossa on Kalliolan setlementin ylläpitämä kansalaistoiminnan keskus ja kansalaisopiston toimintatiloja.

– Ihmiset kaipaavat muuta kuin itsekseen oloa. Mutta ketään ei pakoteta mukaan, Kimmo Rönkä sanoo.

Yhteisten tilojen ideana on sekin, että niiden avulla asukkaat saavat ikään kuin ylimääräisen huoneen. Ei ole tarkoitus, että kukaan kököttää kaiket päivät omien seiniensä sisällä.

– Yhteisiä tiloja voi myös vuokrata esimerkiksi juhlia varten, Rönkä sanoo.

Koordinaattori tukee yhteisöllisyyttä

Yhteisöllisyys ei näy vain tiloissa, vaan siinä, että Setlementtiasuntojen taloissa toimii aina yhteisökoordinaattori, jonka tehtävänä on lisätä viihtyisyyttä ja järjestää yhteistä toimintaa.

Yhteisökoordinaattori vastaa myös arjen sujumisesta. Häneltä voi varata saunavuoron ja hän puuttuu ystävällisesti asiaan, jos joku ei noudata talon käytäntöjä.

– On paljon parempi, kun sanoo ihmiselle kasvotusten kuin laittaa lappua postiluukusta, Kalasataman yhteisökoordinaattori Minna Kuntsi-Lehto sanoo.

Kalasataman taloissa pyörii muun muassa jokaviikkoinen kahvikerho. Harrasteryhmiä on syntynyt ja retkiä on tehty. Yhteisiä juhliakin on vietetty.

Saunatiloista merinäköala

Hämeenlinnalaiset aloittivat tutustumiskierroksensa asukastuvasta, joka on muun muassa kahvikerhon kokoontumistila.

Yleisiä tiloja ovat myös kaunis, osin vehreä sisäpiha, talopesula, yläkerran saunatilat ja harrastehuone. Tulevan kuntosalin paikkakin näytettiin.

– Kaikkiin kohteisiimme tulee kuntosalit, Kimmo Rönkä kertoi.

Saunatilat ihastuttivat, erityisesti parveke, josta on näkymä merelle ja Kulosaaren sillalle.

Kalasataman vuokra-asunnoissa ei ole huoneistokohtaisia saunoja. Sen sijaan osassa asumisoikeusasuntoja on omakin sauna.

Edes pihalla ei saa tupakoida

Sisäpihalla hämeenlinnalaisia kiinnosti esimerkiksi se, ettei siellä saanut tupakoida. Koko Kotikortteli on savuton. Tupakointi on kielletty siis myös asunnoissa ja parvekkeilla.

Taloon kuuluu myös iso parkkihalli, jossa näytti ainakin päiväsaikaan olevan runsaasti tyhjää tilaa. Parkkihallissa odotti käyttäjiä kaksi vuokrattavaa sähköautoa, joita vuokrataan Kotikorttelin asukkaille seitsemän euron tuntihinnalla.

Se tuntui vierailijoista edulliselta, sillä mitään kilometrikohtaista korvausta ei tarvitse maksaa. Tunnissa saa halutessaan ajella niin pitkän matkan kuin haluaa.

Jäteautoja ei tarvita

Myös jätesysteemi kiinnosti. Kotikorttelista puuttuvat kokonaan jäteastiat. Jäteautot eivät tule alueelle peruuttelemaan ja kolistelemaan.

Sen sijaan korttelissa on jätteille imuputkijärjestelmä. Kullekin jätelaadulle on oma paikkansa, ja asukas avaa oikean putken pään tägiavaimellaan. Siitä vain jätepussi sisään, ja järjestelmä imaisee sen 40-senttiseen putkeensa.

Rakennuttajapäällikkö Heikki Pekanpalo kertoo, että järjestelmä on selvästi kalliimpi investointi kuin perinteiset jäteastiat, mutta käyttökustannuksiltaan se on samantasoinen.

Moni asukas on sinkkunainen

Keitä Kotikorttelin setlementtiasunnoissa sitten asuu? Enimmäkseen yksineläviä naisia, Minna Kuntsi-Lehto kertoo.

Vuokratalon asukkaista naisia on lähes 70 prosenttia, asumisoikeustalossa naisten osuus on peräti 76 prosenttia. Yksinään asuvia on lähes 80 prosenttia asukkaista. Moni asukas on muuttanut Kalasatamaan Helsingin ulkopuolelta.

Setlementtiasunnoilla on kohteita kaiken kaikkiaan kuudessa kaupungissa, Helsingin lisäksi Espoossa, Vantaalla, Hyvinkäällä, Kuopiossa ja Tampereella. Pian on tulossa talo myös Turkuun.

Kiinnostaako Hämeenlinna?

Mutta entä Hämeenlinna? Onko Setlementti kiinnostunut laajentamaan asuntotuotantoaan myös Hämeenlinnaan?

Kimmo Rönkä vastaa, että Hämeenlinna ja Engelinranta kiinnostavat kyllä.

– Mutta asiassa ei voi mennä eteenpäin ilman yhteistyökumppaneita.

Eli Hämeenlinnassakin Setlementti tarvitsee kumppaniksi muita rakennuttajia, jotta saadaan aikaan kokonainen yhteisöllinen kortteli. Samaan yhteyteen Setlementin kanssa sopisi esimerkiksi opiskelija-asuntola, vuokratalo tai osaketalo.

– Lisäksi teemme aina yhteistyötä myös paikallisen setlementin kanssa, Rönkä sanoo.

Ainakin viisi vuotta menee

Missään tapauksessa Hämeenlinna ei saa omaa kotikortteliaan ihan parissa vuodessa.

– Ideasta valmiiseen taloon menee aikaa viisi vuotta, Rönkä sanoo.

Mutta ehkä ainakin idean tasolla nyt sentään ollaan. Tutustumiskierroksella oli näet mukana myös Engelinrannan toimitusjohtaja Kristiina Koskiaho.

Ikäihmisten vaikuttajaraadin puheenjohtaja Pipsa Häkkinen oli erittäin vaikuttunut näkemästään.

– Kotikorttelin taloja voi hyvällä syyllä kutsua siellä asuvien paratiisiksi! hän sanoo. (HäSa)

Senioriasumisen vaihtoehtoja esitellään tänään 2.9. kello 16.30 alkaen Wetterin Auditoriossa (os. Wetterhoffinkatu 2). Tilaisuuden järjestää Ikäihmisten raati.

Menot