Kanta-Häme

Muutoksen tuuli uusii Riihimäkeä

Riihimäki valmistautuu sosiaali- ja terveydenhuollon siirtoon maakunnalle.

– Hallintosääntö uudistaa kaupungin nykyistä organisaatiorakennetta voimakkaasti ja jatkossa on vain kaksi toimialaa: kaupunginhallitus sekä sosiaali- ja terveystoimi, toteaa hallintojohtaja Jussi Savola.

Näin sote-toimen siirto maakuntaan onnistuu aikanaan kivuitta.

Ylin toimivalta säilyy kaupunginvaltuustolla, mutta kaupunginhallitus valmistelee koko toimialan yhteisen talousarvion ja päättää käyttösuunnitelmasta.

Uusi hallintosääntö on tarkoitus hyväksyä parin viikon kuluttua kaupunginvaltuustossa ja ottaa kesäkuun alussa käyttöön.

Kaupunginhallituksen jäsenmäärää kasvatetaan nykyisestä yhdeksästä jäsenestä 11:een. Hallitukseen nimitetään vain kaupunginvaltuuston jäseniä.

Tutut lautakunnat katoavat historiaan Riihimäellä. Puolueet käynnistävät nyt vaalien jälkeen neuvottelut uusien lautakuntien ja toimielinten paikkajaosta.

Varsinaisia lautakuntapaikkoja on entistä vähemmän jaossa, kun kulttuuri- ja vapaa-aikajaosto lakkautetaan. Vuonna 2019 myös sote-paikat ja terveyskuntayhtymien luottamusmiespaikat.

Kaupungissa tarvitaan edelleen asiantuntevia jäseniä konserniyhtiöiden hallituksiin.

Nykymallin tilalle tulevat 11-jäseniset kaupunkikehityslautakunta sekä sivistys- ja hyvinvointilautakunta. Vain tarkastuslautakunta säilyy ennallaan. Lautakuntiin voidaan nimittää jäseniksi myös muita kuin valtuutettuja tai varavaltuutettuja, joita kuitenkin on oltava vähintään puolet eli kuusi jäsentä kokoonpanosta.

Lautakuntien rooliin tulee suuri muutos, kun ne eivät enää pääse itse valmistelemaan budjettiaan. Niiden talousarvion laatii kaupunginhallitus kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Lautakunnat antavat kuitenkin budjetistaan lausunnon hallitukselle.

Kaupunkikehityslautakunta korvaa teknisen ja ympäristölautakunnan. Sen alaisena toimii viranomaispäätöksistä ja lupa-asioista vastaava ympäristönsuojelu- ja rakennusvalvontajaos.

Sivistys- ja hyvinvointilautakunnalla ei ole jaoksia, mutta lautakunta voi perustaa kulttuurin, liikunnan, terveyden ja hyvinvoinnin asioiden valmisteluun työryhmiä.

Asiat työryhmissä valmistellaan kaupunginhallitukselle, ei lautakunnalle. Virkamiehetkään eivät valmistele esityksiä lautakunnille vaan kaupunginhallitukselle.

Päätösvaltaa delegoidaan uudessa hallintosäännössä nykyistä enemmän. Esimerkiksi kaupunkikehityslautakunta pystyy hyväksymään asemakaavat, joskin erittäin merkittävät kaavat hyväksytään edelleen kaupunginvaltuustossa.

Valtuusto siirtää myös virkojen täyttöä virkamiesten tehtäväksi. Vain toimiala- ja toimialuejohtajien nimitys edellyttää valtuuston päätöstä.

Kaupunginvaltuusto kokoontuu maanantaina 24. huhtikuuta. HÄSA

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic