Kanta-Häme

Muutos kiehtoo katteen kuvaajaa - katso kuvat!

 

Pertti Oksanen on ottanut lähes 20 000 valokuvaa moottoritien katteen työmaasta urakan aloittamisesta lähtien.
 
 
Hämeenlinnalainen Pertti ”Roope” Oksanen muistaa seisoskelleensa Turuntien sillalla vuonna 1964, kun moottoritien keskustan ohittava osuus avattiin juhlallisesti. Pienenä poikana hän kävi usein myös katsomassa jääkiekko-otteluita Kuivansillan kaukaloiden äärellä. Tällä hetkellä tutut maisemat ovat suuren myllerryksen alla.
 
– Kun Kaivoparkkia alettiin rakentaa, ryhdyin kuvaamaan sen valmistumista, Oksanen kertoo.
 
– Siitä oli helppoa siirtyä sitten korttelin verran etelään. 
 
Oksanen on tallentanut tietokoneelleen lähes 20 000 valokuvaa katetyömaasta. Kuvauskertoja on vuoden 2011 syyskuusta lähtien kertynyt satoja.
 
– Joskus käyn paikalla kaksikin kertaa päivässä ja toisinaan saatan pitää viikonkin taukoa. 
 
– Välillä, kun on alkanut maistua puulta, niin yksi oikein hyvin onnistunut otos on saattanut tuoda taas uutta innostuksen kipinää.
 
Kun maa järisi
Oksasen mielestä mielenkiintoisinta kuvattavaa ovat olleet katteella työskentelevät ihmiset ja suuret rytinät.
 
– Sillan purkaminen oli hurjan näköistä hommaa, jota porukka jytyytti yhden kokonaisen yön. Maa tärähteli ja betoni pölisi aivan hirveästi. Nostureiden pystyttäminen oli myös massiivinen juttu, mitä oli jännittävää seurata, Oksanen muistelee.
 
– Vuodenaikojen vaihtelut, auringonnousut ja iltaruskot tekevät kuvista joskus ihan itsestään hienoja. Valaistushan se on kuvaajan paras kaveri.
 
Valokuvaaja on auliisti jakanut kuviaan Facebook-sivuillaan kaikkien katsottavaksi. Albumeita on kertynyt 88 kappaletta.
 
– Muutoshan tässä kai jotenkin kiehtoo mieltä. Tallennetut tilanteet ja näkymät eivät koskaan enää tule takaisin, Oksanen sanoo.
 
– Eihän tässä mitään järkeä ole, joten sehän on juuri sopiva homma minulle.
 

Päivän lehti

19.10.2020

Fingerpori

comic