Kanta-Häme

Muutosvahti mökkiläisten apuna

Mökkirannan ruoppauksesta tai lastenlasten asuinalueen kaavamuutoksista voi nyt saada tiedon sähköpostiin tai älypuhelimeen.

Verkossa toimiva Tarkkailija-palvelu on Suomen ympäristökeskuksen, ympäristöministeriön ja Solita Oy:n kehittämä. Palvelun avulla kuka tahansa voi pysyä ilmaiseksi elinympäristönsä muutosten tasalla.

Karttapohjaisessa sovelluksessa valitaan seurattaviksi alueiksi tiettyjä osoitteita, kaupunkeja tai kaupunginosia. Tarkkailijaan voi asettaa vahdin seuraamaan tietyn aihepiirin asioita, kuten vaikkapa tietöitä, kaavoitusta tai kaupungin turvallisuutta.

Tarkkailija selaa yli 400 sivuston sisältämiä tietoja ja ilmoittaa käyttäjälle välittömästi, mikäli tämän valitsemista kiinnostuksen kohteista on saatavilla uutta tietoa.

Mahdollisuus osallistua

Palvelun tarkoituksena on parantaa ihmisten mahdollisuuksia osallistua elinympäristönsä asioihin.

Aiemmin tänä keväänä huomiota sai sulkavalaisten mökkiläisten tyytymättömyys kunnan tiedotukseen. Mökkiläisten naapuriin suunniteltiin moottorirataa, ja näihin suunnitelmiin mökkiläiset eivät mielestään päässeet vaikuttamaan.

– Mökeille tullaan pääasiassa viikonloppuisin ja kesäisin, jolloin kaavoitusvirastot ovat kiinni. Valitusajat ovat usein lyhyitä. Mikäli aikataulut menevät ohi silmien, ei päätöksille voi jälkikäteen tehdä enää paljon mitään, kertoo Johanna Koivunen Suomen ympäristökeskuksesta.

– Tarkkailija-palvelun avulla voi kommentoida esimerkiksi tekeillä olevia kaavaluonnoksia ja siten säästyä Sulkavan kaltaisilta yllätyksiltä. (HäSa)

Tarkkailija-palvelu löytyy osoitteesta: www.etarkkailija.fi

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic