Kanta-Häme Hämeenlinna

Miten on: Muuttaako Mellakka Festival Hämeenlinnasta Lahteen?

Linnanpuisto veti viime vuonna Mellakkaan noin 8 000 kävijää kahtena päivänä. Kuvaaja: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnassa viime kesänä ensimmäistä kertaa järjestetyn Mellakka Festivalin taru jatkuu, mutta 14 000 kävijän Summer Up kuivui kokoon eli Lahdessa ei järjestetä ensi kesänä hip hop -festaria.

Onko Summer Upin päättymisestä etua Mellakan kasvun suhteen, Westside Eventsin promoottori Tom Kangas?

– Uskoisin, että se vaikuttaa. Mellakka ottaa luontevasti vastaan “naapurikaupungin” jengin. Jos Hämeenlinnassa ollaan fiksuja, niin Mellakkaan satsattaisiin oikeasti.

Mitä tarkoitat?

– Seinäjoella hiphop -festarin järjestämiseen annetaan 7 000 euroa, että tehkää hyvä tapahtuma. Hämeenlinnassa taas annetaan käteen 10 000 euron ennakkolasku takuusta ja vuokrasta.

– Tapahtumassa olivat hyvät vibat, mutta kulisseissa meininki oli aika perseestä. Saimme kaupungilta tonnin laskun tie sulkemisesta neljältä päivältä, vaikka tapahtuma kesti kaksi päivää.

– Hämeenlinna on yhä meille auki 500 euroa, jota nyt joudumme hakemaan hallinto-oikeuden kautta. Summa ei paljon tapahtumanjärjestämisen kuluissa paina, mutta voisi tuon summan paremminkin käyttää. Sillä voisi mainostaa Linnanpuistossa olevaa tapahtumaa vaikka Helsingissä.

Pidetäänkö tapahtuma jatkossakin Linnanpuistossa?

– Ensi kesänä kyllä, mutta jos kaupungin vastaanotto jatkuu samaa rataa, niin ei sitä tiedä, vaikka Mellakka muuttaisi Lahteen.

Westside Eventsin järjestämä Mellakka keräsi viime kesänä noin 8 000 kävijää, Oulun Hood Fest noin 5 000 ja Seinäjoki Hiphop noin 4 000–5 000 kävijää.

Miltä itsenäisten festarien tulevaisuus näyttää, kun festarikenttä on Suomessa keskittynyt Nelonen Median (Sanoman) omistukseen?

– Meillä on ammattitaitoa, mitä muilta puuttuu. Moni haluaisi pyörittää Suomessa hip hop -festarikenttää, mutta siinä pitää tuntea genren kulttuuri ja nyanssit. Olemme hip hop -genren Suomen kärkipäätä.

– Nelonen puolestaan kierrättää kesän samoja bändejä ja tekniikkaa kaupungista toiseen. Siihen ei hip hop -tapahtuma istu, siksi se kai luopui Summer Upista.

Haette kasvua. Millainen Mellakasta on tulossa Tampereen 75 000 kävijän Blockfestiin verrattuna?

– Blockfest alkoi do it yourself -periaatteella, mutta tapahtuma on jo myyty isolle firmalle (osakkaana on Live Nation Finland). Haluamme kasvattaa tapahtumaa, ja tehdä vielä enemmän pesäeroa hip hopin pieniin underground-tapahtumiin verrattuna.

Miten pesäero näkyy?

– Meillä esiintyy kansainvälisesti kovia nimiä, mutta myös kotimaisia artisteja. Tarkoituksena on aina saada maailmalta esiintyjiä, jotka eivät ole ennen esiintyneet Suomessa, tai eivät ainakaan kovin usein.

Linnanpuistossa 26.–27. heinäkuuta pidettävässä hip hop -tapahtumassa esiintyvät muiden muassa yhdysvaltalainen Terror Reid, hollantilainen Dope D.O.D ja kuusi Emma-palkintoa tänä vuonna voittanut Pyhimys. HäSa