Kanta-Häme

Muuttajat pitävät Hattulasta

Hattulan uudet asukkaat arvostavat uuden kuntansa viihtyisyyttä, luonnonläheisyyttä ja toimivia kunnan palveluja. Kunnasta pois muuttaneetkin pitävät Hattulaa viehättävänä asuinpaikkana.

Tämä käy ilmi tutkimuksessa, joka toteutettiin viime vuoden kesäkuussa Hattulan lähtö- ja tulomuuttajille. Vastaava tutkimus on tehty myös vuosina 2008 ja 2011.

Tutkimus perustuu pariinsataan puhelinhaastatteluun.

Kaiholla muistetaan

Tällä kertaa oli tarkoitus selvittää erityisesti poislähtijöiden muuttosyitä. Näyttää siltä, ettei Hattulalla ole syytä huoleen.

– Tutkimuksessa todettiin, että poismuutto ei johdu tyytymättömyydestä Hattulaan, vaan on elämäntilanteen sanelema. Päinvastoin, moni jää muistamaan Hattulaa kaiholla, sanoo kunnanjohtaja Heidi Rämö.

Hattulasta lähdetään tavallisesti Hämeenlinnan, Tampereen ja Riihimäen seudulle, ja jonkin verran myös Valkeakoskelle. Muuttaminen on vilkastunut aiempiin tutkimuskertoihin verrattuna.

Moni työskentelee muualla

Yli puolella vastaajista työpaikka on Hämeenlinnan seudulla. Omassa kunnassa työssä käyvien määrä on laskenut vuoteen 2011 verrattuna 10 prosenttiyksikköä.

Hattulaan muuttajat arvostavat kunnan vetovoimaa, asunto- ja tonttitarjontaa ja sijaintia.

Tässä ei ole mitään uutta, sillä samanlainen tulos on saatu aiemmillakin tutkimuskerroilla.

– Tämä kertoo vetovoiman säilymisestä erinomaisella tasolla, toteaa tutkimuksen tehneen Innolink Research oy:n tutkimus- ja viestintäpäällikkö Etta Partanen.

Kuntapalveluihin ollaan tyytyväisiä

Myös lähtömuuttajat pitävät Hattulan ilmapiiriä positiivisena. Kuitenkin Hattulan työ- ja opiskelumahdollisuuksia pidetään melko heikkoina.

Odotuksiin suhteutettuna Hattula onnistuu kaikissa kuntapalveluissa hyvin. Lähtijät antavat vielä tulijoitakin paremmat arviot Hattulan palveluille.

Muuttajat antavat Hattulalle kokonaisarvion 5,5, kun asteikko oli yhdestä seitsemään. Arvosana on noussut vuodesta 2011, jolloin se oli 5,2. Toisaalta vuonna 2008 arvosana oli 5,9. (HäSa)