Kanta-Häme

Muutto on iso ponnistus – Mitä pitää muistaa, kun muuttaa uuteen kotiin?

Maija Männikkö nosteli hyvillä mielin viimeisiä tavaroitaan muuttoauton kyytiin.
Maija Männikkö muuttaa 20 vuoden asumisen jälkeen uuteen kotiin. Muuttopäivänä hän palkkasi avuksi Pekka Pellon, tämän kollegan ja pakettiauton. Pellon kokemus on se, että muuttofirmoja käytetään muutoissa yhä enemmän, sillä ihmiset ovat nykyään kiireisempiä. Kuva: Anni Männikkö

Maija Männikön muuttopäivä osui keskelle tammikuun kireitä pakkasia. Yli 20 vuoden ajan Männikön kotina toiminut kaksio Oulun Välivainiolla on aamun sarastaessa tyhjentynyt. Jäljellä ovat enää viimeiset muuttolaatikot, jakkarat ja pahvilaatikkoon pakattu televisio.

Pian nekin on pakattu alaoven eteen peruutettuun pakettiautoon, jota ajaa Pekka Pelto, Paku ja reipas kuski -muuttofirman muuttomies ja toimitusjohtaja. Hän on yhdessä kollegansa Ismo Toivosen kanssa vastannut suurimpien huonekalujen kantamisesta.

Nyt jännitetään enää sitä, mahtuuko televisio täydeksi käyneeseen takakonttiin, vai onko pakettiautolla tehtävä kaksi kierrosta uuden ja vanhan asunnon välillä.

Vaatehuone suurin murheenkryyni

Männikkö on kaiken muuttotohinan keskellä hyvillä mielin. Tavaraa on jo viety uuteen asuntoon ystävien kanssa ja ylimääräistä myyty kirpputorilla. Myös hänen murheenkryyniksi nimeämänsä vaatehuone on nyt tyhjillään.

– Olin vuosien varrella säilyttänyt täällä kaikenlaista, kun tilaa oli ruhtinaallisesti. Oli kova työ tyhjentää tätä turhasta tavarasta asuntonäyttöjä varten, hän sanoo ja astelee sisään vaatehuoneeseen.

Männikkö arvioi, että aikaa pakkaamiseen ja tavaroiden läpikäymiseen on kulunut ainakin täyden työviikon verran. Kaikki muuttoon liittyvät asiat virallisia paperitöitä myöten ovat kuitenkin sujuneet hyvin. Myös asuntokaupat etenivät jouhevasti.

– Olin pohtinut muuttoa jo jonkin aikaa. Se oli parempi toteuttaa nyt, kun olen vielä siinä kunnossa, että jaksan.

Vanhaa kotiaan hän ei jää ikävöimään, vaikka siellä pitkään viihtyikin.

– Ajattelen niin, että menen nyt kohti uutta elämää ja remontoitua, uutta kotia. Eikä tämä vanha ole enää minun kotini. Uusien asukkaiden remonttimiehet ovat tulossa jo tänään tänne tekemään remonttiarviota.

 

Tuolit ovat muutossa yksi hankalimmista esineistä, sanoo Pekka Pelto. Ne ovat pinta-alaltaan laajola, mutta massaa on vähän. Ne vievät siksi suhteellisesti paljon tilaa muuttokuormassa. Kuva: Anni Männikkö

 

Muuttoon liittyy isoja asioita

Pakettiautoa täyttävä Pekka Pelto sanoo vuosien varrella nähneensä, miten stressaava tilanne muutto monelle on. Se ei ole ihme, sillä usein on asuttu pitkään ja tavaraa on paljon. Osasta pitäisi luopua ja loput kuljettaa uuteen paikaan.

Pelto sanoo, että muuttoon kytkeytyy usein myös muita, isoja asioita, kuten eroahdistusta ja taloudellisia huolia. Muuttoon on voinut johtaa avioero tai puolison kuolema. Kodista luopuminen voi pelottaa ja ahdistaa. Muuttotilanteessa ollaan myös eräänlaisessa välitilassa, kun uutta kotia ei vielä ole.

Kaiken tämän keskellä pitäisi kyetä organisoimaan muutto. Aina se ei onnistu, Pelto on huomannut. Muuttokohteessa vastassa voi olla joukko lamaantuneita ihmisiä, jotka eivät saa tartuttua toimeen.

– Silloin meidän tehtävämme on mennä paikalle ja ottaa homma haltuun.

Pelto on työskennellyt pitkään pappina ja terapeuttina. Tästä kokemuksesta on ollut apua myös muuttotöissä.

– Vaikka muutto voi ahdistaa, kannattaa silti ajatella, että se on mahdollisuus, sillä sitä se on. Sen myötä asiat voivat kääntyä kohti parempaa.

Pitääkö myös tilapäisestä muutosta ilmoittaa?

Milloin muuttoilmoitus on tehtävä, Väestörekisterikeskuksen palvelupäällikkö Anne Torkkel-Naumanen?

– Ilmoitus on tehtävä aina, kun muuttaa osoitteesta toiseen. Maistraatille tulee ilmoittaa myös tilapäisestä muutosta, jonka kesto on yli kolme kuukautta. Muuttoilmoituksen tekeminen on lakisääteinen velvollisuus.

– Muuttoilmoitus on tehtävä aikaisintaan kuukautta ennen ja viimeistään viikon kuluttua muutosta. Muutto tulee voimaan ilmoitettuna muuttopäivänä.

Minne tiedot päivittyvät?

– Tiedot välitetään sopimusten mukaisesti viranomaisille, esimerkiksi kunnille, verottajalle ja Kelalle sekä lakisääteisiä viranomaistehtäviä hoitaville tahoille, kuten pankeille ja vakuutuslaitoksille.

– Muuttoilmoitus kannattaa tehdä huolellisesti. Kun muuttotiedot saadaan kerralla oikein maistraattien ylläpitämään väestötietojärjestelmään, välittyy osoite oikein monelle taholle. Virheellisten tietojen oikaisemiseen menee aikaa ja sillä olla vaikutusta palvelujen saatavuuteen. Esimerkiksi hakemusten käsittely voi kestää kauemmin.

Voiko tietojen luovutuksen eteenpäin kieltää?

– Tietojenluovutuskiellon voi tehdä sähköisesti Tarkasta omat tietosi -palvelussa.

Miten muuttoilmoitus tehdään?

– Ilmoituksen voi tehdä sähköisesti muuttoilmoitus.fi-palvelussa, joka on yhteinen Postin kanssa. Samalla voi ilmoittaa uuden osoitteen sekä maistraatille että Postille. Ilmoituksen voi tehdä myös hakemalla muuttoilmoituslomakkeen lähimmästä Postin palvelupaikasta ja postittamalla sen palautuskirjekuoressa.

Julkaistu Hämeen Sanomissa ensimmäisen kerran 26.1.2019. 

Maija Männikkö esittelee murheenkryyniksi kutsumaansa vaatehuonetta. Sen tyhjennys oli työläs urakka. Kuva: Anni Männikkö

 

Ota selvää ja aloita valmistelut ajoissa

Paperiasiat

Irtisano tai myy vanha asunto. Vuokra-asunnon irtisanomisaika on sopimuskohtainen.

Tee muuttoilmoitus maistraattiin ja Postiin. Ilmoita muutostasi isännöitsijälle ja huoltoyhtiölle. Ilmoita uusi osoite myös työnantajalle, opiskelupaikkaan, kuulumiisi yhdistyksiin ja järjestöihin, vakuutusyhtiöön, kirjastoon ja tilaamiesi lehtien osoiterekisteriin.

Tarkista sopiiko nykyinen kotivakuutus uuteen asuntoosi. Huolehdi, että kotivakuutus on voimassa molemmissa asunnoissa muuton ja mahdollisen asunnon myynnin ajan.

Tee uuteen asuntoon sähkösopius ja irtisano vanha.

Jos muutat omakotitaloon, tee jätehuolto- ja vesisopimukset.

Sovi operaattorin kanssa ajoissa kiinteän internetyhteyden siirrosta.

Ilmoita lapset uuteen päiväkotiin ja/tai kouluun.

Hae muuttoavustusta, jos olet siihen oikeutettu. Kela voi myöntää perustoimeentulotukea muuttoon liittyviin välttämättömiin menoihin, kuten muuttokuorman kuljetukseen.

Tarkista työehtosopimuksesi, oletko oikeutettu muuttajan yhteen palkalliseen muuttovapaaseen.

Muutto ja pakkaaminen

Aloita tavaroiden läpikäynti ja siivous ajoissa. Hankkiudu eroon ylimääräisestä tavarasta. Käy läpi säilytystilat.

Varaa riittävästi tukevia muuttolaatikoita.

Suojaa tavarat hyvin ja pakkaa huolellisesti. Esimerkiksi jokainen astia kannattaa kääriä erikseen suojapaperiin.

Jos käytät muutossa apuna muuttofirmaa, pyydä tarjoukset. Muuton hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa asunnon koko, tavaroiden määrä, muuttomatkat, kerroksien määrät, hissien hyödynnettävyys ja kantomatkat.

Jos muutat itse, pyydä apuvoimia ja sovi muuttotalkoista ajoissa. Jos tavaraa on vähän, muutosta voi selviytyä yksinkin auton ja peräkärryn kanssa. Kapean sängyn voi periaatteessa kantaa yksin, mutta sohvan muuttamiseen tarvitaan ainakin kaksi kantajaa.

Muuttopäivä

Huolehdi, että kaikki on pakattuna ja kantovalmiina ja muuttokalusto pihalla muuton alkaessa.

Varaa avuksi myös nokkakärryt, kantoliinoja ja työkäsineitä. Varaa talkoolaisille syötävää ja juotavaa.

Suojaa uuden ja vanhan asunnon pinnat, jotta ne eivät naarmuunnu muutossa.

Suojaa muuttoautoon pakattavat huonekalut ja tavarat huolellisesti esimerkiksi vilteillä, etteivät ne hankaudu vastakkain.

Haastavimpia esineitä muutossa ovat esimerkiksi pitkävartiset jalkalamput, joita ei ole suojattu. Ne huojuvat ja särkyvät helposti. Myös pianon muutto vaatii tekniikkaa ja voimaa.

Uudessa kodissa

Kun muutat uuteen taloyhtiöön, tee isännöitsijälle saapumisilmoitus. Ilmoita muutostasi myös huoltoyhtiöön. Jos tätä ei tee, huoltoyhtiö ei päästä sisälle, jos avaimet unohtuvat.

Tee muuttotarkastus uuteen asuntoon. Jos muutat vuokralle, ilmoita vuokranantajalle mahdolliset puutteet.

Huolehdi ensimmäiseksi, että uuden asunnon palovaroittimet toimivat. Asenna sen jälkeen tärkeimmät lamput, jotta saat riittävän valaistuksen. Tutustu uuden asunnon kodinkoneiden käyttöohjeisiin.

Jos muutat pois vuokra-asunnosta, tutustu vuokranantajan mahdollisesti antamaan poismuuttajan tarkastuslistaan. Siivoa vanha asunto ja sulje kodinkoneiden vesihanat. Ilmoita muutostasi isännöitsijälle ja taloyhtiöön. Palauta vanhan asunnon avaimet. Muista palauttaa myös mahdollinen vara-avain.

Jätä vanhaan asuntoosi muuttavalle uudelle asukkaalle yhteystietosi. Jos saat uuteen osoitteeseen käännettyä postia, ilmoita lähettäjälle uusi osoite.

Lähde: Kuluttajaliitto, Pekka Pelto, Muuttomaailma.fi

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic