Kanta-Häme

Muuttoauto ajaa vaikka Sodankylään

Loppukesä ja syys on vilkasta muuttojen aikaa. Muuttopalvelua tarjoavan yrityksen näkökulmasta syksy ei kuitenkaan paljoa eroa muista vuodenajoista.

– Koko vuosi näyttäisi olevan yllättävänkin tasainen muutoissa, vaikka syksyllä on ehkä pieni piikki

tilauksissa, mutta lähes kaikki kuunvaihteet ovat ruuhkaisia. Asunnot vaihdot sovitaan yleensä siihen ajankohtaan, yrittäjä Marko Peltoniemi iittalalaisesta Hämeen Laatumuutot Oy:stä kertoo.

Monet opiskelijat vaihtavat asuntoa syksyllä, mutta heidän tavarakuormansa ovat usein sen verran pieniä, että kuljettamiseen riittävät oma auto, vuokrattava pakettiauto ja kuskiksi isäpappa. Kyllä opiskelijamuuttojakin silti meiltä tilataan. Isompia muuttoja varten voi vuokrata suuremman auton ja myös kuljettajan.

Kuljettajineen tilattava muuttoauto ajaa tarvittaessa Suomen joka kolkkaan ja lisäksi lähes koko Euroopan alueelle.

– Pisimmät reissut kotimaassa tehdään Lappiin asti. Juuri oli yksi keikka Kajaaniin, ja Sodankylä olisi edessä muutaman viikon päästä. Keikoista noin puolet tehdään kuitenkin Hämeenlinnan sisällä ja loput tasaisesti Hämeenlinnasta tai lähikunnista muualle Suomeen tai päinvastoin.. Euroopassa voimme ajaa lupien puolesta EU- ja ETA-maissa, Peltoniemi kertoo.

Unelmien muutto

Ihannemuutto on Peltoniemen mukaan sellainen, että asiakas on kuunnellut ohjeet tarkkaan ja noudattanut niitä. Neuvojen mukaan yhtä neliömetriä varten tarvitaan yksi muuttolaatikko. Huonekalut kehotetaan suojaamaan hyvin ja tavarat asettelemaan tiettyyn järjestykseen, isot ja pienet selkeästi erilleen. Kaikkiin laatikoihin ja huonekaluihin olisi hyvä laittaa lapulla merkintä sen mukaan, mihin huoneeseen ne on määränpäässä tarkoitettu vietäväksi.

– Jos ohjeita noudatetaan, silloin muuttoon kuluu selvästi vähemmän aikaa kuin jos jouduttaisiin laatikoiden vähyyden takia kuljettamaan erillisiä säkkejä ja reppuja. Joskus muuttajat eivät usko, että laatikoita tosiaan tarvitaan tietty määrä. Moni onkin sanonut, että olisi pitänyt uskoa ohjeita ja ottaa niitä enemmän. Ne eivät edes tule kalliiksi, sillä yksi laatikko maksaa 20 senttiä vuorokaudelta, Peltoniemi evästää.

Ei niin hyvä muutto

Vähän nihkeämmin sujuvan muuton syynä on yleensä väärän tiedon antaminen kuljetusfirmalle.

Ihmiset saattavat ilmoittaa, että heillä ei ole paljon muuta kuin isoa tavaraa, kuten huonekaluja, mutta he unohtavat mainita muun irtaimensa. Perillä sitten löytyy iso ulkovarasto, pari häkkivarastoa ja vintti täynnä tyhjennettävää.

– Kannattaa ensi rauhassa katsoa, paljonko tavaraa on, sillä muutto suunnitellaan sen mukaan. Mitä huonommin arvio pitää paikkansa ja mitä enemmän muuttoon menee aikaa, sitä enemmän se myös maksaa. Mutta laskutamme aina vain alkavalta puolelta tunnilta, emme alkavalta tunnilta, Peltoniemi sanoo.

Peltoniemen mukaan kaikki muutot aina lopulta hoituvat, joko nopeammin tai hitaaamin.

– Jos työmäärä yllättäen lisääntyy, sitten vain juostaan ja hikoillaan vähän enemmän, hän naurahtaa.

Tilaus hyvissä ajoin

Mitä aikaisemmin muuttopalvelun tilaa, sitä varmemmin sen luonnollisesti saa juuri sinä päivänä kuin haluaa.

– Tietyt perjantait ja lauantait ovat halutuimpia aikoja, mutta teemme keikkoja kyllä ihan päivänkin varoitusajalla. Joskus ihmisten elämäntilanne vaatii nopeita lähtöjä. Tämä on palveluammatti jos mikä, Peltoniemi sanoo.

Laatumuutoilta tilataan muutaman kerran vuodessa myös omatoimimuutto, mikä tarkoittaa sitä, että asiakas tilaa auton ja kuljettajan ja hoitaa muun itse.

– Usein tämä on järkevä vaihtoehto. Meiltä saa käyttöönsä kuljettajan pakettiautolla tai isolla

kuorma-autolla, johon mahtuu suurikin määrä tavaraa kerralla.

Varastointia ja remonttia

Hämeen Laatumuuttojen tarjontaan kuuluu edellisten lisäksi varastointipalvelu, muuttosiivoukset,

kunnostus- ja remonttityöt sekä yritysmuuttopalvelut tilasuunnittelusta kalusteasennuksiin saakka.

Väliaikaista varastoa tarvitaan esimerkiksi, kun asunnossa on sattunut vesivahinko tai siellä tehdään

muuten remonttia.

Yritysten uudistuvat tai uudet tilat suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa.

– Usein uudessakin kohteessa käytetään vanhaa kalustoa. Teemme tarvekartoitukset ja

tilasuunnittelun yhdessä asiakkaan kanssa käytettävissä olevien kalusteiden ja uusien hankittavien kalusteiden määrän mukaan, mutta meillä ei ole sopimusta minkään tietyn kalustetoimittajan

kanssa, vaan voimme asentaa asiakkaan haluaman toimittajan kalusteet, Peltoniemi kertoo.

Sotilaita ja poliiseja

Peltoniemen mukaan Hämeenlinnan seudulla alalla on jonkin verran kilpailua, mutta yksityisille ja yrityksille yhtä kokonaisvaltaista muuttopalvelua tarjoavia firmoja on vähän.

– Valitettavasti löytyy myös harmaata taloutta ja pimeästi toimivia paketti- tai kuorma-autokuskeja. Onneksi ihmiset jo tietävät hyvin, millaista palvelua saa milläkin hinnalla.

Hämeen Laatumuutot työllistää omistajiensa Peltoniemen ja Ville Alapihan lisäksi kymmenen osa-aikaista, sivutoimista työntekijää.

– Meillä on tällä hetkellä kaikki työntekijät joko sotilaita tai poliiseja, varmasti luotettavia, hyväkuntoisia ja ulospäin suuntautuneita työntekijöitä, Peltoniemi kehuu apulaisiaan.

Päivän lehti

27.5.2020