Kanta-Häme

Muuttovalmiiden talojen suosio on kasvanut huimasti

Puolitoistakerroksisen omakotitalon valkoinen sisustus hohtaa uutuuttaan. Kalle ja Mervi Ylä-Jarkko katselevat tyytyväisenä ympärilleen: muuttovalmis koti valmistui kolmessa kuukaudessa.

Kaivinkone aloitti tontin raivaamisen huhtikuun alussa ja heinäkuun alussa Ylä-Jarkkojen perhe muutti valmiiseen taloon.

– Välillä katson myötätuntoisesti naapuria, joka rakentaa tuolla vesisateessa, Mervi Ylä-Jarkko sanoo.

Muuttovalmiiden omakotitalojen suosio on kasvanut kovaa vauhtia. Rakennustutkimus RTS Oy:n Tilastokeskukselle toimittamien tietojen mukaan tänä vuonna aloitetaan rakentamaan noin 10 000 omakotitaloa. Näistä peräti 41 prosenttia on muuttovalmiita tai kokonaan Avaimet käteen -periaatteella rakennettuja.

Rakennustaidoton luottaa valmiiseen

Suosion kasvua selittää ennen kaikkea se, että harvalla on nykyään taitoa tai aikaa rakentaa hartiapankilla.

– Kasvava osa asiakkaista on täysin kädettömiä, RTS Oy:n toimitusjohtaja Aarne Jussila sanoo.

Nykyaikaisen pientalon rakentaminen vaatii entistä enemmän ammattiosaamista muun muassa tiukentuneiden energiamääräysten takia.

– Valtaosa asiakkaistamme ostaa vain tontin ja kaiken muun perustuksia ja muuttovalmista taloa myöten meiltä, Älvsbytalon talomyyjä Merja Halmesuo sanoo.

Ylä-Jarkotkin valitsivat muuttovalmiin talon nimenomaan ajan- ja asiantuntemuksen puutteen vuoksi. Pariskunta käy Hämeenlinnasta Tampereella töissä, ja lapset, Elias, 13, ja Enni, 10, kaipaavat kyytiä harrastuksiin harva se ilta.

– Luotimme siihen, että saamme parempaa laatua, ja hahmotamme kustannukset todenmukaisesti, Kalle Ylä-Jarkko perustelee.

Muuttovalmiin hinta rakennutettua halvempi

Ylä-Jarkot ovat tyytyväisiä talotoimittajansa Kannustalon laatuun ja palveluun, vaikka budjetti ylittyikin alkuperäisestä. Talosta tuli hieman keskimääräistä muuttovalmista taloa kalliimpi, mutta halvempi kuin kokonaan kirvesmiehillä teetetystä talosta.

RTS on laskenut muuttovalmistalopakettien keskihintojen perusteella neliöhinnaksi 1450 euroa. Se olisi noin 300 euroa neliöltä halvempi kuin kokonaan ammattikirvesmiehillä teetetty omakotitalo.

– Laatuhan ei ole aivan sama kuin omatoimirakentamisessa. Muuttovalmiissa paketeissa on aina haettu edullisia mutta määräykset täyttäviä materiaaleja, Aarne Jussila Rakennustutkimus RTS Oy:stä huomauttaa.

Muuttovalmiin talopaketin etuna on pidetty sitä, että kustannukset eivät karkaa käsistä, koska paketissa on hintalappu päällä. Kiinteä hinta koskee kuitenkin vain pakettiin kuuluvia materiaaleja ja palveluja. Sen päälle tulee yleensä esimerkiksi tontin hinta, lupamaksut ja perustustyöt.

RTS:n mukaan muuttovalmiin talopaketin hinta vastaa noin 80 prosenttia todellisista kustannuksista. (HäSa)

Muuttovalmiin omakotitalon toimitussisältö ja valmiusaste vaihtelee talotehtaan ja sopimuksen mukaan. Juttuun on haastateltu nimeltä mainittujen lisäksi useita eri talotehtaiden edustajia.

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic