Kanta-Häme

Muuttovoitto ei tule enää vain maahanmuuttajista

Hämeenlinna näyttää tänäkin vuonna selviytyvän muuttovoittokuntana.

– Parin edellisvuoden ajan muuttovoitto on tullut pelkästään maahanmuutosta, mutta nyt näyttäisi, että meille on enemmän maan sisäistä muuttoa kuin mitä täältä on väkeä poistunut, sanoo apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo.

– Uusia yrityksiä on myös perustettu kaupunkiin paljon. Suurin osa muuttaa työn perässä, hän lisää.

Tammikuun alusta syyskuun loppuun kaupunki oli plussan puolella 124 henkilöä. Isosuon arvio on, että jos tahti jatkuu samana, muuttovoitto olisi noin 200 henkeä vuoden lopussa.

– Kokonaistilanne on hyvä, mutta alle tavoitteen silti jäädään. Muuttovoittokuntia ei kuitenkaan kovin montaa Suomessa ole.

Syntyvyys kaupungissa jäänee pienemmäksi kuin kuolleisuus.

HHT-akseli tuo väkeä

Muuttovoittoa Hämeenlinna on saanut vuosien 2009–2012 tilastojen mukaan erityisesti Suomen kasvukäytävän eli myös Helsinki-Hämeenlinna-Tampere-akselin (HHT) keskisuurista kunnista.

Esimerkiksi Riihimäeltä (165), Hyvinkäältä (127), Vantaalta (105) ja Lopelta (105) muuttovoittoa tuli kustakin kunnasta neljässä vuodessa yli sata henkeä.

– HHT:n alueella puhumme yhtenäisestä työmarkkina-alueesta, ja Hämeenlinna on siinä ehdottomasti vahvoilla. Kaupunki on erinomaisella paikalla. Töissä käyminen Tampereen ja pääkaupunkiseudun suuntiin jo lisääntynyt, Juha Isosuo toteaa.

Hän uskoo asemanseudun kaavoituksen lisäävän entisestään Hämeenlinnaan muuttoa ja työmatkaliikennettä.

Suomen bruttokansantuotteesta 45 prosenttia on jo nyt HHT-akselilla. Isosuo uskoo, että Itä- ja Pohjois-Suomesta etelään pakkautuvasta väestöstä kaikki eivät halua muuttaa pääkaupunkiseudulle.

– Hintatasokin siellä on sellainen, ettei se mahdollista sinne muuttamista. Meillä on tarjota hyvä vaihtoehto.

Tampere suurin nettomuuttovoittaja

Hämeenlinnasta muutettiin vuosina 2009–2012 eniten naapurikuntiin Janakkalaan ja Hattulaan sekä suurkaupungeista Tampereelle ja Helsinkiin.

Muuttoliike näistä kunnista on ollut lähes yhtä suurta myös Hämeenlinnaan päin. Esimerkiksi Helsinkiin muutti 1 291 ihmistä, kun sieltä Hämeenlinnaan muuttaneita oli 1 300.

Tampere erottuu joukosta 458 hengen nettomuuttovoitollaan.

– Normaalia enemmän muuttotappiota luultavasti aiheutti, kun Tampereen yliopiston Opettajankoulutuslaitos siirtyi Tampereelle, kertoo suunnittelija Ismo Hannula Hämeenlinnan kaupungin kehittämispalveluista.

Selkeitä muuttotappioita syntyi muihinkin opiskelupaikkakuntiin, kuten Turkuun (-67), Lahteen (-53) ja Jyväskylään (-32).

Neljässä vuodessa Janakkalan muuttovoitto Hämeenlinnasta oli 72 henkeä ja Hattulan 62.

– Vielä pari vuotta sitten meillä ei ollut tarjota omakotitontteja niin paljon kuin kysyntää oli. Nyt tilanne on toisin päin. Vapaita tontteja on lähes 200, apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo selittää muuttotappiot lähikuntiin.

Hyvä maine säilytettävä

Vaikka tilanne näyttää kohtuuhyvältä, töitä on vielä muuttovoiton eteen tehtävä – niin brändäyksessä kuin muutenkin, sanoo Isosuo.

– Hämeenlinnalla on erinomaisen hyvä maine paitsi kauniina kaupunkina, myös siinä, että täällä tapahtuu. Goodmanin avaaminen on ollut yksi positiivinen asia, ja ensi vuonna avataan Kantolan tapahtumapuisto. Sillä on oma myönteinen vaikutuksensa kaupungin imagoon ja haluttavuuteen. (HäSa)