Kanta-Häme

Muuttuuko hävikkiruuan jakojärjestelmä?

Yhteinen pöytä -ruokapalvelun hävikkiterminaali Vantaan Koivukylässä.

Turkulainen Operaatio Ruokakassi ry ja vantaalainen Yhteinen pöytä -projekti ovat tarjonneet kumppanuutta Hämeenlinnassa hävikkiruokaa jakavalle verkostolle.

Hämeenlinna-Vanaja seurakunnan diakoniatyöntekijä Timo Heikka, ovatko nykyiset käytännöt muuttumassa?

– Tällä hetkellä kaikki on aika vaiheessa. Meidän täytyy nyt miettiä, mikä vastaa parhaiten meidän verkoston tarpeita.

– Meillä on sikäli vähän jännä ruokajakelusysteemi, että ensi vuoden puolelta siihen pitäisi kuulua kaikki kirkkokunnat mitä Hämeenlinnasta löytyy ortodoksit mukaan lukien. En tiedä yhtään muuta paikkakuntaa, missä näin olisi.

Operaatio Ruokakassi on yhdistyspohjainen malli.

– Emme välttämättä haluaisi kauhean byrokraattista toimintaa. Jos perustetaan yhdistys, pitäisi melkein anoa jostakin määrärahat työntekijöiden saamiseksi, jotta se pyörisi.

– Nyt olemme enemmän erilaisista järjestäjätahoista tulevien ihmisten työverkosto, jolla kaksi yhteistä tavoitetta: Nälkäisten ruokkiminen ja ruokahävikin vähentäminen Hämeenlinnassa

Yhteinen pöytä -mallissa oleellista on logistiikka. Esimerkiksi Vantaalla hävikkiruokaa jaetaan matkailuvaunutehtaasta.

– Jos ajatellaan logistiikkaa, meidän pitäisi saada jostain erittäin hyvä tila, jonka mukana tulevat ylläpitokustannukset. Tutkimme, millainen olisi meidän näkökulmasta kaikkein kevyin toimintamalli.

Milloin mahdolliset muutokset näkyvät käytännössä?

– Luulen, että meillä on uutta kerrottavaa tammi-helmikuun vaihteessa.

Ruoka-avun yhteistyöverkkoon kuuluu myös Hämeenlinnan kaupunki. Palvelupäällikkö Anne Murtonen, onko mahdollista, että kaupunki osallistuisi hävikkiruuan jakamiseen budjettinsa kautta, kuten Vantaa tekee?

– Tällaista muutosta ei ole tulossa. Olemme mukana kumppanina verkoston tapaamisissa, joissa mietitään, mitä asiakkaiden eduksi voidaan tehdä. HÄSA

TIETOA RUOKA-AVUSTA

www.hameenlinnanseurakunnat.fi/ruokajakelu

Päivän lehti

3.8.2020