Kanta-Häme

Mykkää, muttei äänetöntä

Forssan 14. mykkäelokuvafestivaaleilla katsellaan tällä viikolla tuoreita mykkäelokuvia. Tarjolla on muun muassa useita Oscareita 2011 voittanut The Artist sekä Aki Kaurismäen Juha vuodelta 1999.

Myös säestyspuolella on luvassa uutta musiikkia, kun Ville-Mikko Luolajan-Mikkola yhtyeineen kantaesittää sunnuntaina uuden sävellyksensä elokuvaan Anna-Liisa.

Mykkäelokuva ei siis olekaan pelkkä historiallinen jäänne, festivaalijohtaja Ville Koivisto?

– Ei tosiaankaan, tämä ei ole vanhojen filmien festivaali, vaan mykkäelokuvien festari, hän sanoo.

Shemeikka tulee …urheiluautolla

Ville Koivisto pitää uusia mykkäfilmejä ennen kaikkea kädenojennuksena katsojille.

– Varsinkin monet paikalliset tuntuvat vähän pelkäävän mykkäelokuvia. Nyt tarjotaan tällaisia tunnettuja näyttelijöitä ja teoksia, hän houkuttelee.

Tänään tiistaina valkokankaalle pärähtää Sakari Kuosmanen Aki Kaurismäen uusfilmatisoinnissa Juha.

Kaurismäki istuttaa maanviljelijä Juhan ja tämän Marja-vaimon (Kati Outinen) sivuvaunullisen moottoripyörän selkään. Onnellinen pariskunta siinä kuljettaa kasvattamiaan kaalinpäitä torille myytäväksi.

Viekas Shemeikka puolestaan saapuu kylään komealla urheiluautolla, ja traagisen tarinan julma loppunäytös käydään kaatopaikalla.

Vieläkin tuoreempaa tuotantoa edustaa keskiviikkona nähtävä ranskalaisen Michael Hazanaviciuksen 1920–30-lukujen taitteeseen sijoittuva romanttinen komedia The Artist. Vuonna 2011 valmistunut elokuva rohmusi useita Oscar-palkintoja.

Sanattomuudesta …tuli trendi

– Onhan mykkiä elokuvia tehty kautta aikain. Monet ohjaajat Mel Brooksista Woody Alleniin ovat kokeilleet sanattomia elokuvia, Ville Koivisto sanoo.

Hänen mielestään mykkäfilmit ovat kuitenkin nousseet jonkinlaiseksi trendiksi muutaman viime vuoden aikana. Siitä kertoo myös The Artistin menestys.

Myös elokuva-alan opiskelijat tekevät taas kokeilumielessä mykkäfilmejä.

– On aikamoinen haaste tehdä leffa, jonka katsoja ymmärtää, vaikkei osaisi kieltä, Koivisto vertaa. Kun ei ole sanoja, kuvallisen ilmaisun ja näyttelijäntyön on onnistuttava saumattomasti.

Hän uskoo, että mykkäelokuvabuumi ilmentää myös halua palata juurille. Vaikka äänielokuva on keksitty, ei ääntä ole pakko käyttää.

Luolajan-Mikkola …debytoi

– Tai ainahan mykkäelokuvassakin jonkinlaista ääntä on ollut, festivaalijohtaja korjaa.

Useimmiten ääni on säestysmusiikkia, mutta myös muunlaiset ääniefektit ovat tuttuja.

Koiviston mukaan paras elokuvasäestys on sellainen, ettei katsoja edes huomaa sitä. Musiikin ei ole tarkoitus toimia itsenäisenä teoksena, vaan tukea elokuvaa.

Sunnuntaina Forssan elävien kuvien teatterissa vierailee ensimmäistä kertaa muusikko Ville-Mikko Luolajan-Mikkola, joka on säveltänyt uutta musiikkia Minna Canthin tarinaan perustuvaan, vuonna 1922 valmistuneeseen elokuvaan Anna-Liisa.

Elokuvasta tehdään dvd-tallenne, jonka ääniraidaksi Forssassa esitettävä musiikki taltioidaan.

Muita säestäjiä festivaaleilla ovat mm. Hillel Tokazier, Kari Mäkiranta ja trio Mutual. (HäSa)

Forssan kansainväliset mykkäelokuvafestivaalit 30.8.–1.9. Forssan elävien kuvien teatterissa (Keskuskatu 1).

Päivän lehti

4.6.2020