Kanta-Häme

Myllymäessä tutkitaan ilmanvaihdon riittävyyttä

Tapiola-rakennuksessa Kaurialan koulun väistötiloissa Myllymäessä aletaan tutkia ilmanvaihdon riittävyyttä henkilökunnan oireilujen vuoksi.

– Muutama meistä oireilee, minä mukaan lukien, Kaurialan koulun rehtori Pekka Saros kertoo.

Rakennuksen joissakin luokissa ei ole tuuletusikkunoita. Lisäksi on rakennettu tilaa jakavia väliseiniä, jotta kouluun on saatu uusia luokkatiloja. Saroksen mukaan asiaa tutkitaan, miksi ilma ei meinaa riittää koko koulupäivän ajaksi.

– Emme ole etsimässä koululaisille uusia väistötiloja. Selvitämme, kuinka ilmanvaihtoa voisi parantaa, ja teemme omat ratkaisumme, jos tilanne niin vaatii.

Kaurialan koulun noin 450 oppilasta muutti Myllymäkeen Hamkin vanhoihin tiloihin viime syksynä. Tuolloin Metsola-rakennuksessa oleva musiikkiluokka remontoitiin uusiksi.

Linnan tilapalveluiden rakennusteknisen asiantuntijan Mika Metsäalhon mukaan kohdekohtainen sisäilmatyöryhmä kokoontuu 9. toukokuuta. Kyseessä on ryhmä, jossa on mukana myös Kaurialan koulun tilojen käyttäjiä.

– Tähän mennessä on tehty ilmanvaihtosäätöjä Tapiola-rakennuksessa. Virallisia oireilmoituksia ei ole vielä tullut. Jossain määrin työterveyteen niitä on rekisteröity, Metsäalho kertoo.

Oppilasoireilusta on tehty joitakin ilmoituksia.

– Kouluterveydenhoitajan mukaan ilmoituksia on tullut viidestä oppilaasta. Oireina on ollut väsymystä, yskää, flunssaa ja silmäoireita. Lisäksi kaksi on käynyt koulua kotonaan jo ennen koulun Myllymäkeen muuttoa, palveluesimies Sari Tuomivaara selventää.

Viestit ovat pääosin peräisin Torikadulta Kaurialan koulun käsityö- ja kotitalousluokista, joille remontoidaan parhaillaan tiloja Ilmarila-rakennukseen entiseen liikenneopetuskeskukseen.

– Ilmarilan piti tulla käyttöömme jo joulukuussa, mutta Hamk tarvitsi tiloja vielä silloin, Saros sanoo.

Näillä näkymin tilat saadaan käyttöön lukuvuoden 2016-2017 alussa.

Saros kuvailee sisäilmaongelmien selvittelyä hankalaksi, sillä monella väistötiloissa olevalla on pitkä altistumishistoria aiemmista rakennuksista.

– Sisäilmaherkkyydet ovat yksilökohtaisia. Joku oireilee väistötiloissa, toinen taas ei, joka on oireillut aiemmissa tiloissa.

– Tarkoituksena on kuitenkin järjestää turvallinen ja terveellinen ympäristö.

Tutkimuksia ei helpota, että osa oireilevista oppilaista ei ole käynyt lääkärintarkastuksessa.

– Vaikea määritellä, mistä oireet johtuvat. Se voi olla monen tekijän summa. On kuitenkin ikävää, jos yksikin oppilas oireilee, Tuomivaara sanoo.

Metsäalho ei tiedä, löydetäänkö nykyään mistään tiloja, missä kukaan ei oireilisi.

– Puhutaan kuitenkin useamman sadan ihmisen kouluista. HÄSA

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic